Cestou do Říma se zamysli nad životem, synu

Cesta do Říma (zdroj: ČT24)

Na oznámení vlastní blížící se smrti každý reaguje různě. Nesmělý hlídač pražské galerie Vašek se rozhodne ukrást obraz, prodat ho v Římě a získat tak peníze pro tibetského léčitele. Netuší však, že byl ve skutečnosti záměrně vyslán na osudovou duchovní cestu krásnou dívkou. Nový český snímek ve spolupráci s Českou televizí Cesta do Říma právě vstupuje do letních kin.

Režisérem filmu je Tomasz Mielnik, který do hlavních rolí obsadil Václava Hrzinu a Bereniku Kohoutovou. Prostor ale dostane také Miroslav Donutil, Nina Divíšková nebo Juraj Herz.

Oddaný pracovník galerie Vašek cestou do Itálie potkává nejrůznější postavy, o jejichž bizarnost není nouze. Všichni se mu svěřují s životními příběhy a právě skrz ně kladou filmaři divákům otázky. Tentokrát na ně ale zároveň nabízejí také odpovědi. Cesta do Říma míchá snové vize s komediálními prvky. Zároveň otevírá nová témata, o kterých vypráví s humorem, ale i s vážnou tváří. Nejde tam o humor, aby se lidi popadali za břicha, upozorňuje herečka Kohoutová, která hraje Vaškovu femme fatale.

„Je tam tenze mezi racionální a iracionální rovinou. Mezi vysokým a nízkým. A ta tenze vytváří ty otázky. Je tam odpověď, třeba na otázku, jestli existuje Bůh?“ popsal pětatřicetiletý Mielnik, který má doposud na kontě především studentské filmy.  Cesta do Říma je absolvenstkým dílem, kterým zakončil katedru režie na FAMU. 

Na Cestu do Říma vyrazili první diváci už na filmovém festivalu v Karlových Varech. Ode dneška je k vidění v letních kinech po celé republice.