Rolling Stones vystavují, co ukradli. Hlavní hvězdou bubeník

Více než padesátiletá historie The Rolling Stones bude k vidění na jediné výstavě. Londýnská Saatchi Gallery představí stovky předmětů, které rockové veterány během posledního půlstoletí provázely. Členové skupiny je zapůjčili ze svých archivů.

Rolling Stones v Saatchi Gallery (zdroj: ČT24)

Výstava nese výmluvný název Exhibitionism, tedy exhibicionismus. Fanoušci i badatelé mohou obdivovat kostýmy, hudební nástroje, neznámé hudební klipy nebo osobní deníky. O tom, co je nejvzácnějším exponátem, má jasno málomluvný bubeník Charlie Watts: „Je to celé o mně, já jsem hvězda, pro jednou. Uvidíte moje kostýmy a spoustu mých fotek.“

Muzikanti sbírali různé předměty padesát let. „Je to hodně zajímavé, protože polovina z těch věcí je ukradená,“ směje se kytarista a zpěvák Keith Richards.

Retrospektiva podle Stounů v žádném případě neznamená sbohem. Konec stále koncertující kapely je v nedohlednu. „Je to jen další vhled do útrob mašiny a instituce, která se nikdy nepřestane valit kupředu,“ dodává kytarista Ronnie Wood. Výstava se otevře až v roce 2016, lístky budou k mání od desátého července.