Hudba je silná zbraň. Začíná festival Český Krumlov

Jihokorejská sopranistka Sumi Jo zahájí v pátek pod širým nebem v Pivovarské zahradě 24. ročník festivalu Český Krumlov. Program svého koncertu vnímá jako „pomyslnou pouť na křídlech hudby“. Hlavní hvězda letošního festivalu nabídne díla Georgese Bizeta, Charlese Gounoda, Giacoma Pucciniho a Giuseppe Verdiho.

Sumi Ji: Věřím, že hudba je silná zbraň (zdroj: ČT24)

„Snažila jsem se zvolit takový program, abych s publikem procestovala svět. Zvolila jsem árie různých jazyků, stylů a žánrů. Program je výběrem z italského a francouzského operního repertoáru,“ popisuje Sumi Jo. Na program se nedostala žádná skladba českého autora, přestože si podle svých slov zamilovala píseň Antonína Dvořáka Když mne stará matka.

Koloraturní sopranistku na koncertu doprovodí rezidenční těleso festivalu Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Petrem Vronským. Jako host vystoupí italský tenorista Danilo Formaggia. „Sumi Jo jsem obdivoval už jako divák v Metropolitní opeře v New Yorku, a teď s ní budu na jednom pódiu,“ raduje se rodák z Milána.

Sumi Jo s Danilem Formaggiou
Zdroj: Michal Kamaryt/ČTK

Hudba vám dává moc

„Věřím, že hudba je silná zbraň. Pokud ji používáte správně, dává vám velkou moc. Samozřejmě mám na mysli zprostředkovanou moc. Ovlivníte hudbou mysl někoho, kdo koná rozhodnutí, a on se třeba jednou v životě rozhodne správně,“ uvedla slavná sopranistka v rozhovoru pro Události v kultuře.

„V místech, kde lidé trpí nebo hladoví, není čas na umění, jde o holý život. Na to musí umělci myslet a nebýt sobečtí. Naším úkolem je upozornit na problémy světa skrze hudbu, skrze naši přítomnost na místech, kde se děje zlo,“ dodává. Držitelka čestného titulu Umělec UNESCO pro mír spolupracuje s organizacemi bojujícími za lidská práva a za ochranu zvířat. Sama v Koreji otevřela centrum pro psy a kočky.

„Kdybych nebyla zpěvačkou, byla bych nejspíš veterinářkou,“ tvrdí. Sumi Jo zpěv studovala v rodném Soulu a v Římě, kde nyní žije. Zpívala mimo jiné na ceremoniálech na Mistrovství světa 2002 ve fotbale v Soulu, na letních a zimních olympijských hrách v Pekingu 2008 a v Soči 2014. „Sport a hudba jsou jakási dvě koření života. Ve sportu a v hudbě nemusíte nic vysvětlovat, nezáleží tam na tom, odkud pocházíte nebo jaké jste víry, obě tyto činnosti jsou především k potěše lidí,“ říká Sumi Jo.

Kubánské rytmy a další program

Pozvání do Krumlova přijala také řada tuzemských hvězd. Týden po zahájení se představí houslista Václav Hudeček spolu s klavíristou Janem Simonem. Koncert bude doprovázet Jihočeská komorní filharmonie. Organizátoři nelákají jen na klasickou hudbu. V Pivovarské zahradě proběhne večer v kubánských rytmech. Zahraje Rozhlasový Big Band Gustava Broma a vystoupí řada dalších umělců.

Poslední červencový večer patří houslistovi Pavlu Šporclovi. Doprovodí ho opět rezidentní soubor festivalu Jihočeská filharmonie pod vedením dirigenta Jana Talicha. Přehlídku zakončí slavnostní koncert 8. srpna. Celý program najdete zde.

Na festivalu v Českém Krumlově například v roce 2009 vystoupila americká sopranistka Renée Flemingová, zpíval zde i španělský tenorista Plácido Domingo. V roce 2010 publikum okouzlil José Cura, loni německý tenorista Jonas Kaufmann.