Žlutá ponorka s Lennonem u kormidla zakotvila v muzeu na Ellisově ostrově

Téměř 40 let poté, co kontroverzní britský muzikant a propagátor míru John Lennon v USA získal zelenou kartu, byl poctěn v New Yorku gobelínem zobrazující Manhattan jako žlutou ponorku, kterou sám řídí. Autorem je český v New Yorku žijící výtvarník Petr Sís. Středeční vernisáže se zúčastnila umělkyně a vdova po Lennonovi Yoko Ono a členové kapely U2 Bono a The Edge.

Umělecké dílo je vystaveno v Národním muzeu imigrace na Ellisově ostrově, přes který podle Síse do Ameriky přišly miliony imigrantů. "John věděl, jak urgentní je mír," prohlásila na akci Yoko Ono. "Ale také věděl, že to, v co věříme, se stane realitou," dodala podle Reuters.

Oba jmenovaní hudebníci společně s producentem Jimmym Iovinem, který spolupracoval s Lennonem na jeho albu Walls And Bridges i na několika deskách U2, také zaplatili náklady na vznik Sísovy tapisérie.

Sís proměnil Manhattan ve žlutou ponorku (zdroj: ČT24)

Zpěvák, skladatel, člen hudební skupiny The Beatles a mírový aktivista, o kterém bylo hodně slyšet i díky jeho kritice vietnamské války, se prosadil i jako malíř, herec a spisovatel. Významným způsobem ovlivnil vývoj rockové hudby 20. století.