Rolling Stones vystavují, co ukradli. Hlavní hvězdou bubeník

Rolling Stones v Saatchi Gallery (zdroj: ČT24)

Více než padesátiletá historie The Rolling Stones bude k vidění na jediné výstavě. Londýnská Saatchi Gallery představí stovky předmětů, které rockové veterány během posledního půlstoletí provázely. Členové skupiny je zapůjčili ze svých archivů.

Výstava nese výmluvný název Exhibitionism, tedy exhibicionismus. Fanoušci i badatelé mohou obdivovat kostýmy, hudební nástroje, neznámé hudební klipy nebo osobní deníky. O tom, co je nejvzácnějším exponátem, má jasno málomluvný bubeník Charlie Watts: "Je to celé o mně, já jsem hvězda, pro jednou. Uvidíte moje kostýmy a spoustu mých fotek."

Muzikanti sbírali různé předměty padesát let. "Je to hodně zajímavé, protože polovina z těch věcí je ukradená," směje se kytarista a zpěvák Keith Richards.

Retrospektiva podle Stounů v žádném případě neznamená sbohem. Konec stále koncertující kapely je v nedohlednu. "Je to jen další vhled do útrob mašiny a instituce, která se nikdy nepřestane valit kupředu," dodává kytarista Ronnie Wood. Výstava se otevře až v roce 2016, lístky budou k mání od desátého července.