Navzdory Teorii tygra Bartoška už nechce být domestikovaný

Komedie pro muže, kteří mají zkušenost s manželstvím, a pro ženy, které mají zkušenosti s muži, popisuje režisér a scenárista Radek Bajgar svůj celovečerní debut - letní komediální příběh s Jiřím Bartoškou a Eliškou Balzerovou. Natáčet se v koprodukci České televize začne v srpnu.

Scénář napsal Bajgar spolu s Mirkou Zlatníkovou, s kterou už spolupracoval na Neviditelných, seriál ČT o současných vodnících. Jejich nová „útěková road movie“ bude komediálním pohledem na vážné téma svobody v manželství.

„Jsou to takoví tygříci: cení to zoubky, loví to, utíká, sem tam kousne, ale pro praktický život to moc vybavené není. Musí se to ochočit, nakrmit a domestikovat,“ zní „teorie tygra“, která dala název celému filmu. Olga (Eliška Balzerová) se podle ní řídila a za své manželství i za svého chotě, veterináře, převzala obětavě zodpovědnost, protože té muži přece nejsou schopni. Její „tygr“ (Jiří Bartoška) ale začíná po letech ochočení vystrkovat drápky - druhá míza mu v šedesáti připomene, že míval sny, a chce získat zpátky vládu nad svým životem, i s riskem naprostého rozkolísání rodinného života.

Bajgar: Měli bychom nově definovat manželství

„Zatímco v minulosti obvykle trvalo manželství sotva jednu generaci, dnes v něm máme prožít šedesát i více let. Abychom mohli být v manželství tak dlouho spokojeni, neřkuli šťastni, měli bychom si ho nově definovat, humanizovat ho a možná i trochu rozvolnit. A hlavně o tom mluvit. Nedorozumění oběma partnerům zbytečně ničí život. Než přijdou na to, kde je chyba a co by jim naopak vyhovovalo, tak je konec. Přesně to se stalo některým našim postavám,“ přidává k příběhu Radek Bajgar i svou vlastní teorii.

První klapka Teorie tygra je naplánována na srpen, točit se bude do konce září. V kinech by se manželská komedie měla objevit v březnu příštího roku. Kromě Jiřího Bartošky a Elišky Balzerové si v ní zahrají také Táňa Vilhelmová, Jiří Havelka, Pavla Beretová, Jakub Kohák, Iva Janžurová či Milan Lasica.