Prostě k sežrání! V Jurském světě je skoro jako v Jurském parku

Nestvořila je příroda, ale laboratoř. Nezabíjejí kvůli potravě, ale pro zábavu. Nejde tu o nadvládu, ale o vztah, založený na respektu, daném pozicí, kterou mají v potravinovém řetězci. Nepřekvapí něčím úplně novým, slupnou pár nepoučitelných lidí, nostalgicky okouzlí a příjemně pobaví. Soumrak genetického inženýrství pokračuje, dinosauři si to na profláklém ostrově Isla Nublar zase užívají a my s nimi (pokud ovšem přežijeme) dd 11. června v Jurském světě.

Je to již téměř čtvrt století, co Steven Spielberg, Michael Crichton a Stan Winston poprvé vypustili dinosaury na filmové plátno. Divákům spadla čelist, kritika aplaudovala a produkceinkasovala za celou sérii - Jurský park (1993), Ztracený svět: Jurský park (1997) a Jurský park 3 (2001) - něco kolem dvou miliard dolarů. Po šokující jedničce vykazovaly další díly mírně sestupnou tendenci, a tak byla kultovní značka Jurský park odsunuta do filmového fundusu. Jen hlavouni Universalu si nedali pokoj a zpočátku spíše platonicky oživovali úvahy o tom, že by se mohlo jít do čtyřky. V roce 2008 zemřeli kmenoví členové týmu Stan Winston a Michael Crichton a chvíli se zdálo, že s nimi bude definitivně pohřben i Jurský park. Jenomže jeho vitální DNA přežilo a na jaře 2014 přece jen padla na Havaji první klapka Jurského světa, který právě teď začíná masírovat multiplexy po celém světě.

Schrastilo se potřebných sto padesát milionů dolarů, odvážně byl angažován režisér Colin Trevorrow, který ve své skromné filmografii zatím žádnou filmovou pecku neměl a jehož podporuje tým talentovaných scenáristů ve složení Derek Connolly (pro Trevorrowa již psal) a manželský pár Rick Jaffa a Amanda Silverová (mající natrénováno na Planetě opic). K tomu přičtěte animatronické kouzelníky, kteří dřív makali pod Stanem Winstonem a dobře sestavený casting, v čele s fungujícím tandemem Chris Pratt – Bryce Dallas Howardová. No a když si k tomu Michael Giacchino pohraje s původním, hudebním jurským motivem oscarového Johna Williamse, vklouznete na starou, dobře známou vlnu a budete až téměř zaskočeni tím, jak vám na ní bude dobře a jak příjemné je nechat se jí unášet.

Dvaadvacet let po té, co mohutné tlapy tyrannosaurů, velociraptorů, dilophosaurů, brachiosaurů (a já nevím čeho ještě) zadupaly do země úžasný sen multimilionáře Johna Hammonda, jsme opět na ostrově Isla Nublar, kde to všechno začalo. Teď tady pulsuje životem magický Jurský svět (na němž se Spielberg podílel již jen jako producent), jímž se denně prožene dvacet tisíc nadšených návštěvníků, kteří si to užívají s desítkami dávno vyhynulých druhů. Jenomže ze standardních dinosaurů už dnes nemá nikdo bobky a tak musí laborky vyvinout novou atrakci, něco ještě většího, zubatějšího a krvelačnějšího, něco agresivního a mazaného, co by se sice mohlo hodit armádě jako nová zbraň, ale když to zdrhne z výběhu, může Isla Nublar zažít novou zničující apokalypsu.

Jurský svět Jurskému parku ostudu nedělá

Sice ve stínu prvního Spielbergova Jurského parku, ale důstojně, neupoceně a s velkou energií nás Jurský svět zve na mix klukovského dobrodružství, kombinovaného se sci-fi a hororovým thrillerem, který v nás (a to jsem opravdu nečekal) může evokovat podobné pocity, jako jsme zažívali u jedničky. Přispívají k tomu občasné citace, přiznaná návaznost i podobný (jednoduchý) dějový půdorys a charakteristiky některých figur. Je to tempařská, neustávající, blbě neuplkaná, drtivou akcí a skvělými digitálními triky nabušená jízda, která graduje do úžasného finále, v němž se Chris Pratt řítí na motorce džunglí, následován útočnou skupinou svých (skoro ochočených raptorů), zatímco opodál se dvě giga monstra připravují na závěrečný duel. No nechte si tohle ujít!

Casting tu funguje spolehlivě. Chlapácký, charismatický a dostatečně osvalený Chris Pratt přesvědčuje, že má na to jít ve stopách Harrisona Forda, Bryce Dallas Howardová prošla uvěřitelnou proměnou od cynické manažerky parku k ženě bojující o záchranu svých dvou synovců a hajzl Vincent D'Onofrio, který na tom chce něco trhnout, má tradičně zaděláno na malér. V ještěří říši pak dominuje geneticky modifikovaný hybrid Indominus Rex, jenž má nějaký vztah jen k jeřábu, kterým se mu spouští žrádlo, hledající své místo v potravinovém řetězci a zabíjející vše, co zahlédne. A tak po něm všichni jdou a ochránci zvířat si tady nevrznou, protože vyhynulá zvířata přece žádná práva mít nemohou, když už jsou jednou vyhynulá.

Vizuál s (s gyroskopy, visutými dráhami, akvárii a voliérami) se povedl, režie je řemeslně zručná a využívající každý dolar z komfortního rozpočtu. Jurský svět je čirá radost až do sežrání, zároveň nás edukativně upozorňující, jak jsme malí, noví a nepoučitelní. Je dobré si to občas připomenout. A také říká, že kdy nás něco honí, zdrhejme jako o život! Nejlépe do IMAXu na 3D představení s českými titulky, kde si tenhle svět užijeme nejlépe.

Vydáno pod