Na večírku Velkého Gatsbyho v české premiéře hraje elektro-jazz

Nejslavnější román představitele americké ztracené generace Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby z roku 1925 je dostatečně známý nejen v knižní podobě, ale také díky filmovým adaptacím. Činohra Národního divadla moravskoslezského nyní přináší českou premiéru dramatizace.

Vypravěčem příběhu je Nic Carraway, který přijíždí pár let po první světové válce z amerického středozápadu do New Yorku, aby si vydělal peníze na burze. Usadí se na Long Islandu poblíž luxusní rezidence mladého tajemného milionáře Jaye Gatsbyho, který tam pořádá opulentní večírky. Nikdo přesně neví, jak k ohromnému bohatství, kterým překypuje, přišel. Jeho příběh přesně odráží atmosféru doby 20. let v Americe, kdy docházelo k převratným společenským změnám a uvolnění puritánské morálky.

„Tato doba přála podnikavým dobrodruhům, kteří se nebáli riskovat, a i když nedisponovali dobrým původem a rodinným majetkem, mohli si splnit svůj americký sen a něco ze sebe udělat. Otázkou je, jak a co. A tyto otázky si právě kladou oba naši hlavní hrdinové,“ uvedla dramaturgyně představení Dagmar Radová. Inscenační tým použil dramatizaci Rebekky Kricheldorfové, která ji roku 2011 vytvořila pro německé divadlo.

Podle režiséra Gábora je příběh stále aktuální. „Některé věci řeší lidé pořád dokola - jak si zařídit život, koho si vzít, jestli se rozvést. A zabývají se samozřejmě i majetkem,“ shrnul Peter Gábor. Právě prostřednictvím bohatství chtěl Gatsby získat zpátky svou lásku Daisy, která si v době, kdy byl ve válce, vzala bohatého nápadníka. Vypracuje se z chudáka na milionáře, přestěhuje se do její blízkosti a věří, že v novém postavení získá Daisy i nový smysl života. To se ale nenaplní a sen končí jeho tragickou smrtí.

Velký Gatsby není na divadle stejný jako ve filmu

Představitel Gatsbyho Ivan Dejmal připustil, že měl z námětu trochu obavy, a to i pod dojmem poslední filmové adaptace románu s Leonardem DiCapriem v hlavní roli. „Film se mi hrubě nelíbil. Jsem rád, že ta dramatizace je jiná, že divadlo má jiné prostředky než film,“ řekl.

Dej se odehrává v různorodém prostředí. Velké přestavby jeviště ale inscenátoři zavrhli. „Myslím, že jsme to vyřešili elegantně. Základní prostor je trochu extravagantní, přičemž charakteristika prostředí se vždy zpřítomňuje prostřednictvím postav a dialogů,“ popsala scénu dramaturgyně.

Francis Scott Fitzgerald použil pro označení optimistických a zdánlivě bezstarostných let po první světové válce termín jazzový věk. Vedle spisovatelů americké ztracené generace - označení pro ni zase vymyslela spisovatelka Gertrude Steinová - je tak zařazován i mezi hlavní představitele literatury jazzového věku. A jazz tvoří i hudební kulisu ostravského představení. Inscenátoři zvolili v současnosti populární elektro-swing.

V hlavních rolích se vedle Ivana Dejmala představí Izabela Firlová, Lucie Konočková, Jacob Erftemeijer nebo Robert Finta. Scénu vytvořil David Bazika, kostýmy navrhl Tomáš Kypta. V premiéře se Velký Gatsby představil v Divadle Jiřího Myrona 11. června.

Česká premiéra dramatizace Velkého Gatsbyho v Ostravě (zdroj: ČT24)