Na 50. Varech soutěží za Česko Třeštíková i Kobry a užovky

Dva zástupce bude mít česká kinematografie v hlavní soutěži na letošním filmovém festivalu v Karlových Varech. Oba snímky vznikly s přispěním České televize - jak drama Kobry a užovky režiséra Jana Prušinovského, tak debut Slávka Horáka Domácí péče se „sestřičkou“ Alenou Mihulovou. Bez Čechů se neobejdou ani další soutěžní sekce, včetně dokumentární, kde Helena Třeštíková představí svůj časosběrný projekt Mallory.

Trailer: Kobry a užovky (zdroj: ČT24)

Do hlavní soutěže byly tedy, stejně jako loni, vybrány dva snímky. Domácí péče vznikla podle scénáře a v režii Slávka Horáka. Hrdinkou příběhu z jihomoravského venkova je obětavá ošetřovatelka Vlasta, která se stala opětovnou velkou hereckou příležitostí pro Alenu Mihulovou. V roli jejího manžela se objeví Bolek Polívka. Filmu, který vypráví o smrtelně vážných věcech s jemným humorem, dělají v hlavní soutěži českou společnost Kobry a užovky. Nekompromisní drama dvou bratrů, představovaných hereckými bratry Hádkovými, už tuzemští diváci v kinech viděli. Domácí péče bude do kin uvedena záhy po festivalu.

Teaser: Domácí péče (zdroj: ČT24)

Češi se dostali i do jiných částí programu. V soutěžní sekci Fórum nezávislých se představí celovečerní debut režiséra a scenáristy Jana Těšitele - David. Atmosférická prvotina s Patrikem Holubářem v hlavní roli vypráví o dvacetiletém mentálně postiženém Davidovi, který se rozhodne nezatěžovat svou rodinu a utéct z domova.

Na pouť se vydává i nesmělý Vašek, který se shodou okolností stane z hlídače v galerii zlodějem obrazů. Jeho Cestu do Říma mapuje polsko-český snímek režiséra Tomasze Mielnika, který zahájí soutěž Na východ od Západu. Na ni padne také český Prach, absolventský snímek studenta FAMU Víta Zapletala je subtilním dramatem o rodině, setkávající se poté, co otce ranila mrtvice. Z běžné české tvorby se vymyká přirozeným akcentem křesťanské víry. 

Ukázka: Prach (zdroj: ČT24)
Ukázka: Cesta do Říma (zdroj: ČT24)

Cesta je také motivem jednoho ze dvou českých zástupců v soutěži dokumentů. Ameriku pro ni objevil opět režijní debutant Jan Foukal, který se ve stejnojmenném snímku vydává na netradiční road movie, aby zkoumal fenomén trampingu. Zkušená dokumentaristka Helena Třeštíková pak do soutěže přispěje filmem Mallory, nazvaném podle hlavní hrdinky, která se snaží vymanit z drogové závislosti i života na ulici. Na rozdíl od příběhů mnoha jiných „hrdinů“, které Třeštíková sledovala, není tentokrát zdánlivě beznadějný osud bez východiska.

Teaser: Mallory (zdroj: ČT24)
  • Koprodukce České televize ve festivalových soutěžích: Kobry a užovky, Domácí péče, Mallory, Prach, Cesta do Říma.

„V současné době převažují sociální témata, což bylo letos vidět i v Cannes. A také témata nemoci, umírání, vztahů v rodině. Dnešní filmaři si začali velice všímat této stránky života a někdy své filmy nedělají tak, aby z nich publikum mělo pocit útěchy, spíš ho burcují, aby si uvědomilo, co všechno život obnáší,“ podotkla k festivalovému výběru umělecká poradkyně MFF Karlovy Vary Eva Zaoralová. 

Padesátý ročník karlovarského festivalu začne 3. července. V hlavní soutěži o Křišťálový glóbus uvede sedm světových a šest mezinárodních premiér.

Karlovarský festival představil program (zdroj: ČT24)