Plzeň návštěvníkům vyLoosovala tři zrekonstruované interiéry

Plzeň od dubna zpřístupní tři předválečné interiéry, které navrhl a vytvořil architekt Adolf Loos. Jednotlivci se budou moci vydat po dvou prohlídkových okruzích. Západočeské město se může chlubit deseti Loosovými interiéry, otevřeny jsou však jen tři zrekonstruované. Skvostem mezi jeho pracemi je podle památkářů právě Brummelův dům v Husově, který je jedním z taháků programu Evropského hlavního města kultury.

Díky tomu, že budova patřila dlouho jedné rodině, dochovalo se cenné původní vybavení i volně stojící nábytek. V ostatních interiérech, které město opravovalo, se tak nestalo. Kopie se dělaly podle originálů od Brummelů. Kromě jejich domu může veřejnost nahlédnout do bývalého bytu manželů Krausových v Bendově ulici 10 a do někdejšího bytu doktora Vogla na Klatovské třídě 12.

„Jsou tři hlavní města Loosovy tvorby - Vídeň, Paříž a Plzeň. Je úžasné, že Plzeň interiéry opravila, a ještě lepší, že je zpřístupní veřejnosti,“ řekl kurátor Loosova archivu z Galerie Albertina ve Vídni Markus Kristan. „Adolf Loos pro Plzeň znamená místo na světové mapě kulturního dědictví,“ přitakal primátorův náměstek Martin Baxa. Zpřístupnění interiérů návštěvníkům je jednou ze stěžejních akcí programu Evropského hlavního města kultury.

Plzeň zpřístupnila Loosovy interiéry (zdroj: ČT24)
  • „Myslím si, že je to to nejcennější z Loosovy architektury, co v Plzni máme, že to je perla Loosovy architektury v evropském kontextu,“ řekl městský památkář Karel Zoch o Brummelově domu.
Plzeň zpřístupnila Loosovy interiéry
Zdroj: ČT24

Na dva prohlídkové okruhy se budou moci návštěvníci vydat s průvodci několikrát denně vždy ve čtvrtek, v sobotu a v neděli. Výjimečně se prohlídky Loosových interiérů už v Plzni konaly. Loni si je mohly objednávat organizované skupiny. Za dva měsíce si tak dva městské interiéry prohlédlo asi 2600 lidí a zájem přetrvává.