Divadelní hra o smrti princezny Diany zpochybňuje policejní vyšetřování

Londýn – Pravda, lži, Diana. Takový název nese nová divadelní hra z londýnského West Endu. Příběh se vrací do roku 1997, kdy slavná princezna zahynula, a zpochybňuje výsledky policejního vyšetřování. Zároveň tím narušuje idylický obraz královské rodiny, který je po narození prince George médii prezentován.

Nová divadelní hra zkoumá smrt Lady Di (zdroj: ČT24)

Život princezny Diany nepřestává tvůrce fascinovat ani osmnáct let po její smrti. Některé záhady kolem ní teď údajně rozkrývá zmíněná divadelní hra. Rozvádí totiž několik otázek a konstatuje výsledky vyšetřování. To třeba odhalilo, že sanitka přerušila veškerou komunikaci s nemocnicí v posledních 37 minutách jejího života.

Podle autora Jona Conwaye obsahuje jeho dílo nové informace, které se snažila oficiální místa zatajit. Opíral se o knihu investigativního novináře Johna Morgana nebo rozhovory s lidmi, které byli princezně z Walesu nejblíž. Použil i výpovědi svědků na policii, lékařské záznamy nebo přepisy ze soudní síně.

Rok po rozvodu s princem Charlesem zemřela Diana při autonehodě v Paříži, kde byla se svým novým přítelem Dodi Al- Fayedem. Podle jeho otce milenecký pár zabili tajní agenti na žádost královské rodiny, která tak chtěla zabránit sňatku Diany s muslimem, s kterým údajně čekala dítě. Závěry vyšetřování ale mluví jasně – oba zemřeli, když je pronásledovali paparazzi a jejich auto ve vysoké rychlosti havarovalo.

Divadelní kus potěšil leckteré britské žurnalisty. „Všichni se v posledních měsících radují, protože se narodil princ George a všechny zprávy o Buckinghamském paláci jsou až příliš dobré. Proto se musí vyhrabat některé z těch starých špinavých zpráv,“ prohlásil novinář Thomas Kielinger. Královská rodina se k ničemu nevyjádřila.