Nic nepasuje, všechno postupuje

Praha – Globální společensko-kulturní slučování je téma výstavy švédského umělce Jarga Geismara. Jeho práce z poslední doby představuje pražská galerie Švestka.

Práce umělce - původně sochaře - Jarga Geismara poukazují na mísení kultur v dnešním světě, který výtvarník vnímá jako „globální vesnici“. Jarg Geismar je Švéd pocházející z malé vesnice. Procestoval celý svět a roky prožil ve velkých světových metropolích od New Yorku po Tokio. „To hodně změnilo můj pohled na svět, vnímání věci vizuálně, verbálně i akusticky,“ hodnotí svůj umělecký růst Jarg Geismar.

Expozice s názvem Nothing fits, everything goes - Nic nepasuje, všechno postupuje různými výtvarnými technikami, prostorovými instalacemi, filmem nebo kresbami na sklo a celofán reflektuje zvyky a tradice lidí z nejrůznějších koutů světa.

„V dnešním světě je spousta věcí, které se odlišují - kultura, náboženství a řada dalších. Existují vedle sebe, ale často vyvolávají konflikty. Můžeme si ale vybrat a mít je všechny pohromadě, a to se snažím dělat já,“ vysvětluje výtvarník.

Jarg Geismar není na české umělecké scéně nováčkem. Se svojí multikulturní tvorbou navštívil Prahu už podruhé za poslední tři roky. Výstava v Galerii Švestka končí 8. prosince.