Černá díra – premiéra v Dejvickém divadle

Ivan Trojan, Klára Issová a David Novotný hrají v novém představení pražského Dejvického divadla nazvaném Černá díra. Společně s režisérem Jiřím Havelkou se inspirovali textem hry Doyla Doubta a připravili tak představení o tom, že nic není tak černobílé, jak se na první pohled často zdá.

Na začátku bylo všechno jinak, říkají v Dejvicích o novém představení. Původně totiž chtěli hrát Černou díru přesně tak, jak ji Doyl Doubt napsal. Až při zkoušení je napadlo, že zvláštní hru o tom, jak všechno může být stokrát jinak, mohou dotvořit sami.

„Je to taková zvláštní hra, která není založená na nějakém tématu, nedá se moc interpretovat. Tak zvláštně se tam protínají časy a prostory,“ říká o hře režisér Havelka. Opuštěná benzinka je místem, kde se zastavil čas podobně jako na okraji černých děr. Právě tady se potkávají příběhy sedmi lidí, kde stačí nepatrný pohyb, drobné zaváhání a všechno už je jinak.

Herečka Simona Babčáková dodává: „Mám pocit, že skoro pro každého z nás je to o něčem jiném a že každý z diváků si tam najde něco jiného.“ Režisér Ypsilonky Jiří Havelka poprvé pracoval v Dejvickém divadle, a jak říká, byla to pro něj skvělá zkušenost s výborným hereckým týmem. Při letošním udílení cen Alfréda Radoka získalo Dejvické divadlo největší počet hlasů od divadelních kritiků, a stalo se tak Divadlem roku 2006. Toto prestižní ocenění získalo už potřetí.

Doyle Doubt: ČERNÁ DÍRA
Scéna: Dáda Němeček
Kostýmy: Dáda Němeček, Lucie Masnerová
Dramaturgie: Eva Suková
Režie: Jiří Havelka
Hrají: Simona Babčáková, Martha Issová, Petr Koutecký, Václav Neužil, David Novotný, Jaroslav Plesl, Pavel Šimčík, Ivan Trojan.

Vydáno pod