Cena Philip Morris Ballet Flower Award letos putuje do Ostravy

Praha - Na scéně Národního divadla byl 24. dubna vyhlášen nový držitel ceny Philip Morris Ballet Flower Award. Ocenění za mimořádný profesionální výkon v oblasti baletního umění v roce 2007 a šek na 250 tisíc korun převzal sólista baletu Národního divadla moravskoslezského v Ostravě Lukáš Lepold. Vedlejší cenu Poupě baletu a finanční dar v hodnotě 50 tisíc korun získal sólista baletu Jihočeského divadla v Českých Budějovicích Zdeněk Mládek. Předání se konalo v rámci galapředstavení Setkání v Praze, během kterého se představilo přes 20 českých i zahraničních baletních umělců s klenoty klasického i soudobého tance. Na pódiu nebo na filmovém pásu se také představili všichni dosavadní laureáti ceny.

Lukáš Lepold (1984) tančí v baletním souboru Národního divadla moravskoslezského v Ostravě šest let. Cenu dostal zejména za ztvárnění Syna v baletu Requiem, podle svých slov má velmi rád také své role v baletech Macbeth, Romeo a Julie nebo již neuváděném Othellovi. Čtyřikrát byl v nominacích na Cenu Thálie, v roce 2004 získal cenu Poupě baletu.

Zdeněk Mládek (1979) po absolvování Taneční konzervatoře v Praze působil nejdříve v pražském Národním divadle, v roce 2001 odešel do Jihočeského divadla v Českých Budějovicích. Balet je podle něj řečí beze slov, která nutí diváka zamyslet se.

Vítěze vybírá odborná porota složená z předních tanečních odborníků, podle jejího předsedy Vlastimila Harapese se letos na mimopražských laureátech všichni jednomyslně shodli. V porotě letos zasedli vedoucí Taneční katedry HAMU Ivanka Kubicová, ředitel Taneční konzervatoře Brno Zdeněk Kárný, dramaturgický poradce baletu Národního divadla v Praze a dramaturg divadla Laterna magika Václav Janeček a taneční publicisté Lucie Dercsényiová a Roman Vašek.