Karamazovi měli premiéru

Praha - Film režiséra Petra Zelenky Karamazovi vstoupil do distribuce 24. dubna. Snímek je adaptací inscenace Dostojevského hry uváděné v Dejvickém divadle. Převést román na filmové plátno nebylo podle režiséra nijak jednoduché. Od natáčení ho odrazovali nejen jeho blízcí, ale také všichni herci a nakonec i samotný producent. Zelenka ale pojal celý film jako výzvu a kvůli nízkému rozpočtu ho natočil za necelých dvacet dnů.

Zelenka v pořadu České televize Události, komentáře připustil, že filmová produkce bojovala s penězi. To se prý projevilo i na krátké výrobě. „Bylo to rychlé a těžké natáčení. Vše se muselo urychlovat. U filmu je bohužel nejdražší vždycky čas.“

Ve filmu se objevují téměř všichni herci, kteří hrají i ve hře Bratři Karamazovi v představení Dejvického divadla. Tento fakt vnesl do filmových scén větší přirozenost. Aktéři měli navíc jednotlivé scény i nazkoušené. Naopak velký problém přineslo okleštění scénáře. Některým umělcům, kteří byli zvyklí hrát hru na jevišti už několik let, to prý činilo problémy.

„Bylo těžké měnit dobu scénáře. Musel jsem pokrátit dialogy. Hlavně jsem měnil rytmus jednotlivých scén, a pro herce je rytmus něco posvátného. Oni jsou zvyklí odehrát tu scénu v celé délce. Začnou s nějakým nábojem, protože vědí, jak ta scéna bude končit. Když jsem jim ale tu scénu zkrátil na polovinu, tak oni vlastně nevěděli s jakým nábojem do ní vstoupit,“ posteskl si režisér.

Diváci se mohou těšit například na Ivan Trojana, ten si ve filmu ztvárnil roli samotného otce Karamazova. Roli intelektuála Ivana si zahrál herec Igor Chmela, pokorného Aljošu Martin Myšička a nevlastního potomka, zakomplexovaného Smerďakova Radek Holub. Hvězdné obsazení ale není jen mezi herci. Autorem filmové hudby je nositel oscarové ceny Jan Kačmarek.

Legendární Dostojevského román je podle Zelenky platný i dnes. „Je aktuální v tématu odpovědnosti intelektuála za svět kolem sebe, ale těch námětů je tam mnoho. Jsou to taková archtetypální témata, která přetrvávají věky.“