„Zelená“ Národní technická knihovna otevře v září 2009

Praha - Národní technická knihovna (NTK), která vyrůstá na Flemingově náměstí v Praze 6, začne půjčovat knihy v září příštího roku. V budově bude sídlit Státní technická knihovna, Ústřední knihovna ČVUT, Ústřední knihovna VŠCHT a také pobočka Městské knihovny Prahy 6. V současné době je hotová hrubá stavba a vnitřní obvodový plášť budovy. Náklady na stavbu energeticky úsporné budovy budou zhruba 2,25 miliardy korun.

Budova podle návrhu ateliéru Projektil Architekti bude mít šest nadzemních podlaží, určených pro veřejné prostory knihovny a její administrativní zázemí. V podzemí budou tři podlaží s parkovištěm a depozitářem knih.

V přízemí by měl být přednáškový sál, kavárna, noční studovna, návštěvnické centrum a pobočka Městské knihovny. V dalších patrech budou regály s knihami, počítačové učebny a individuální a skupinové studovny. „Místa, kde se bude studovat, jsou umístěna po obvodě nebo u atria, tedy u světla,“ vysvětlil architekt knihovny Roman Brychta. Při vstupu do atria se podle něj lidé budou hned dobře orientovat, uvidí totiž celý prostor a schody, po kterých se dostanou nahoru.

Hlavním požadavkem byla flexibilita, pokud možno otevřené prostory, které se dají snadno přepříčkovat. K otevřenosti prostoru pomohly i velké vzdálenosti mezi sloupy, což umožňuje menší počet nosných konstrukcí.

Instituce, kterí budou v budově sídlit, stále nemají dořešené vztahy, nemají jasno ani v tom, jak budou služby dohromady provozovat. Také se neví, kolik zaměstnanců bude v knihovně pracovat. V jednání jsou buď smlouvy mezi třemi samostatnými partnery, nebo vznikne sdružení podle občanského zákoníku.

Spotřeba energie by měla být oproti podobným budovám o desítky procent nižší. K tomu dopomůže půdorys knihovny, který se bude podobat zaoblenému čtverci. Čím více se totiž tvar půdorysu blíží kruhu, tím se její povrch méně ochlazuje nebo ohřívá. Provětrávání a chlazení budovy bude automatické. Na střeše budovy vyroste zeleň, která bude fungovat jako akumulátor a regulátor odtoku dešťové vody.

Pro chlazení a ohřev vzduchu se bude využívat technologie temperování betonového jádra, která spočívá v tom, že celá hmota stropů slouží pro akumulaci tepla či chladu.

Budova pojme 1,7 milionu svazků. Na přesun se bude knihovna připravovat už o letošních prázdninách, kdy bude mít otevřeno jen jeden den v týdnu. Knihy dostanou také nové štítky, čtečkou pak bude možné například zkontrolovat, jestli jsou publikace v regálu narovnány správně.

Financování stavby je zajištěno formou dlouhodobého úvěru se splatností do roku 2014.

Údaje o knihovně:

Užitková plocha budovy: 38 661 metrů čtverečních

Odhadovaný počet návštěvníků: 900 000 ročně

Volně přístupné knihy: 700 000 svazků

Informační terminály: 30

Přednáškový sál: 232 míst

Kavárna: 150 míst

Stání pro automobily: 299

Stání pro kola: 200

Studijních míst: 1286

Individuální studovny: 29

Týmové studovny: 18

Počítačové učebny: 4