Internetová doména byla narozeninovým dárkem, teď ji musí Lewisův fanoušek vrátit

Ženeva – Comrie Saville-Smith se musí vzdát internetové domény narnia.mobi. Dostal ji k desátým narozeninám od rodičů. Skotští manželé investovali do tohoto netradičního dárku sedmdesát liber. Že ji chlapec nemůže dále užívat, rozhodl arbitr Světové organizace na ochranu duševního vlastnictví.

Dnes dvanáctiletý Comrie Saville-Smith musí svůj narozeninový dárek převést dědicům spisovatele C. S. Lewise, autora série dětských fantasy románů Letopisy Narnie. Jeho rodiče mu doménu koupili v roce 2006, aby ji mohl používat jako e-mailovou adresu, společnost C. S. Lewis, která spravuje spisovatelovo dědictví, je požádala o převedení domény krátce poté.

Světová organizace na ochranu duševního vlastnictví se začala případem zabývat letos na jaře, krátce před premiérou druhého dílu filmové adaptace Letopisů Narnie.

Chlapcova matka Gillian Savilleová-Smithová považuje rozhodnutí arbitra za nemístné: „Chtěli jsme dokázat, že nemusíte něco odevzdat jen proto, že někdo bohatší a mocnější vám řekne, abyste to udělali,“ uvedla.