Islandští Sigur Rós se po sedmi letech vrátili do Prahy

Praha - Islandská skupina Sigur Rós sice na pražském koncertě vystoupila bez avizovaných hostů - smyčcového kvarteta Amiina a pětičlenné dechové sekce, i tak ale sklidila v Aréně HC Sparta ovace zhruba 4 tisíc diváků. "Došlo k nedorozumění při komunikaci s managementem kapely, až dnes ráno se ukázalo, že dechová sekce ani kvartet Amiina nejsou součástí části východoevropského turné zahrnujícího Prahu," vysvětlil za pořadatele Jiří Sedlák.

Vystoupení začalo rozsvícením několika až dvoumetrových světelných koulí zavěšených nad pódiem. Zpěvák Jón Birgisson hned zpočátku nadchl publikum nejen svým originálním falzetem, ale také tím, že na kytaru často hrál smyčcem.

Skupina zahrála nejen skladby z nejnovějšího alba Med sud í eyrum vid spilum endalaust (S bzukotem v uších hrajeme bez konce), ale také ze svých starších desek. Z potemnělého jeviště na posluchače dýchala atmosféra starobylých islandských balad a drsné severské přírody.  

V Praze měli Islanďané premiéru v roce 2001 

V České republice Sigur Rós vystoupili podruhé, v roce 2001 se představili v pražském Paláci Akropolis. „Kdyby dnes vystoupili ve vhodnějším prostředí, například v Divadle Archa, byl by to ještě lepší zážitek,“ mínila návštěvnice Lucie z Prahy.

Sigur Rós vznikli v roce 1994 a název si dali podle jména sestry zpěváka a kytaristy Jóna Birgissona. Sigurrros (Vítězná růže) se narodila v týdnu, kdy se rozhodl založit s kamarády kapelu. První album Von s velmi úspěšnou skladbou Leit Af Lifi vydali v roce 1997.

Koncert byl součástí Midnight Sun Session 

Od té doby vydala skupina ještě velmi ceněné desky. Jejich zasněnou hudbu inspirovanou přírodou často využívají i filmoví tvůrci, do svého dokumentárního cyklu o naší planetě ji použil režisér David Attenborough. Melancholické skladby Sigur Rós nastudoval také newyorský avantgardní smyčcový Kronos Quartet.

Pražský koncert Sigur Rós patří do dlouhodobé série Midnight Sun Sessions, jež v Praze představuje severskou kulturu. V poslední době se tu představili i písničkář José Gonzáles a skupiny Datarock, Efterklang, Ralph Myerz & The Jack Herren Band.

Vydáno pod