Plzeňský festival Divadlo 2008 se setkal s velkým zájmem veřejnosti

Plzeň - Hlavní část Mezinárodního festivalu Divadlo 2008 byla v neděli 14. září zakončena Janáčkovou Její pastorkyní plzeňského Divadla J. K. Tyla s Evou Urbanovou v hlavní roli. Během pěti festivalových dní festival nabídl 31 představení. Všechny festivalové akce zatím navštívilo přes 21.000 návštěvníků.

Na festivalu se představilo dohromady 24 souborů z České republiky, Chorvatska, Itálie, Maďarska, Polska, Slovenska, Slovinska a Srbska. Na hlavní část hned v pondělí navazuje epilog, který do 18. září nabídne velmi silný program pražských divadel: Činoherní klub, Divadlo v Dlouhé, Dejvické divadlo, Divadlo Ungelt a Divadlo Na zábradlí.

Příští ročník

Mezinárodního festivalu Divadlo, které pořádají město Plzeň, Divadelní obec a Divadlo J. K. Tyla ve spolupráci s Divadlem Alfa, proběhne od 9. do 13. září 2009.

„Jsme rádi, že se nám podařilo představit u nás málo známé jihoevropské soubory, které jsou častými hosty na evropských jevištích. Pro většinu návštěvníků se staly velkým zážitkem dlouho očekávané inscenace domácích autorů a režisérů, Odcházení Václava Havla v režii Davida Radoka nebo česká premiéra Obludária bratří Formanů,“ uvedl ředitel festivalu Jan Burian.

Podle něj reakce domácích i zahraničních diváků svědčí o vzrůstající úrovni českého divadla i v evropském kontextu. „České divadlo je různorodé, není zaměřené jedním směrem, velký ohlas u návštěvníků mají i náročná představení, což je ve světě neobvyklé,“ uvedl Kim Yun Cheol, prezident Světové asociace divadelních kritiků. S úspěchem se také setkal alternativní site-specific program na zastávce Plzeň Jižní předměstí zaměřený na mladé publikum.

„Díky přehlídce pro zahraniční divadelní kritiky, která byla součástí festivalu, jsme kladli letos větší důraz na výběr toho nejprestižnějšího z tuzemských inscenací,“ doplnila dramaturgyně Kamila Černá. Některé domácí soubory byly díky této přehlídce pozvány na zahraniční festivaly.