James Blunt pražskou Tesla Arenu nevyprodal

Praha - Britský zpěvák James Blunt přilákal na pondělní koncert do pražské Tesla Areny kolem čtyř tisíc diváků, hlavně dívek. Hala tak byla zaplněná pouze ze dvou třetin. Publikum si vytleskalo několik přídavků, takže se koncert protáhl přibližně na dvě hodiny.

„Bluntovi se nepodařilo navázat na hitovost velké části písní z jeho debutového alba,“ odůvodňuje nižší zájem diváků o koncert hudební publicista Jaroslav Špulák.

Své vystoupení zahájil Blunt v obleku a s akustickou kytarou krátce po 21:30. Mezi prvními písněmi zazněla skladba Wiseman, považovaná za jeden z vrcholů jeho debutové desky Back to Bedlam. Koncert sledovali také zpěvákovi rodiče, kteří dnes dorazili do Prahy. V Praze Blunt vystoupil v rámci evropského turné, na kterém propaguje své druhé album All The Lost Souls. To vyšlo loni na podzim a obsahuje známé skladby jako 1973, I Really Want You, Same Mistake či Annie.

James Blunt patří k nejpopulárnějším muzikantům současnosti. Za tři roky od vydání Back to Bedlam se prodalo 11 milionů kusů tohoto debutového alba, v 18 zemích se dostalo na vrchol hudebního žebříčku, v 35 pak do první desítky nejprodávanějších alb. Byl nominován na pět Grammy, jeho hit You're Beautiful byl první britskou písní od dob Eltona Johna a jeho Candle in the Wind z roku 1997, která se v USA dostala na první místo hitparády. Blunt získal dvě ceny MTV Awards a dvě Brit Awards.

Návštěvníci koncertu měli k dispozici velkoplošné projekce s postranními obrazovkami, které i v hale nabízely blízký kontakt se zpěvákem. Na nich mohli lidé například sledovat během písně No Bravery i emotivní záběry z válečného Kosova. Blunt je absolventem vojenské akademie a v Kosovu sloužil jako voják. Blunt, kterého se v roce 2002 ujala producentka Linda Perryová, známá ze skupiny 4 Non Blondes či spoluprací s Pink, pro evropské turné vybíral rovnoměrně písně ze svých dvou alb a přidal i několik nových skladeb.

Ke konci koncertu se za jásotu fanoušků přesunul do prostorů zvukařů, kde usedl za klavír a zahrál například populární píseň Good Bye My Lover. Nechyběl ani největší Bluntův hit You're Beautiful. Blunt zpíval v Praze podruhé. První koncert před dvěma lety přilákal do jedinečného prostředí Lumbeho zahrady na Pražském hradě na 10 000 posluchačů. Nechyběla mezi nimi ani známá česká modelka a zpěvákova tehdejší přítelkyně Petra Němcová.

V roli předskokanů dnes vystoupili český hudebník David Deyl a britské trio The Bishops. Pro 24letého Deyla to bylo vůbec první oficiální vystoupení před vydáním jeho debutového alba, které dokončuje s producentem Danielem Hádlem. Britské trio The Bishops, které tvoří bratři Mike a Pete Bishopovi a bubeník Chris McConville, zahrálo retro hudbu 60. let.