ČT zve na procházku jevišťmi i soukromím Magdaleny Kožené

Praha - Stylizovaný dokumentární filmový portrét světoznámé české mezzosopranistky Magdaleny Kožené uvede dnes od 20 hodin ČT2. Ve snímku režiséra Ondřeje Havelky nazvaném Magdalena. Menší film o velké zpěvačce umělkyně a dvojnásobná matka vypráví svůj životní příběh od snu malé holčičky ke skutečnému životu pěvecké hvězdy. Sebeironické curriculum vitae ve stylu zpívaného barokního recitativu střídají autentické rozhovory v zákulisí velkých scén i v soukromí.

„Není to typický dokument, na jaký jsme zvyklí, Ondřej zvolil alternativní formu. Spojili jsme klipy na vážnou hudbu s povídáním a s barokními recitativy a mě na tom bavilo, že jsem si mohla sama zahrát, že jsem se něco nového přiučila,“ řekla pěvkyně po předpremiéře filmu v rodném Brně. Havelka formou videoklipů, pro vážnou hudbu zcela netypických, zpracoval například ukolébavku Benjamina Brittena, jednu árii z Carmen a dodal také starší klip na hudbu Johanna Sebastiana Bacha.   

Film vznikal rok od jara 2007. Dokumentární části se točily v Paříži, Rotterdamu, Berlíně a Brně, zpívané curriculum vitae na zámku v Jaroměřicích nad Rokytnou, hrané hudební klipy na zámcích Náměšť nad Oslavou, Velké Březno, Kačina a v interiérech brněnského funkcionalistického bytu.

Ondřej Havelka natočil o Kožené již před deseti lety půlhodinový portrét pro brněnské studio ČT, to poté zaznamenalo několik zpěvaččiných koncertů a vyprofilovalo se do role jejího exkluzivního českého televizního producenta. Česká televize dokumentuje umělkyni od jejího dětství, první záznam pochází z počátku 90. let. ČT již nový snímek poslala na festival do Montrealu a chystá se do Lucernu i na festival
Zlatá Praha.

V hodinovém snímku dále vystupují pěvec Luděk Vele, tanečnice flamenka María Ángeles Gabaldón, herci Petr Forman, Vojtěch Rón a Martin Zbrožek a další. Reprízu uvede ČT2 v noci z 1. na 2. ledna.

Vydáno pod