Květy podzimu a barvy jara přináší skupina DG307

Praha - Letošní vánoční hudební trh bude okořeněn o nové CD - v limitované edici vychází záznam živého koncertu skupiny DG 307. 20. září 2008 proběhl v pražské LA FABRIKA koncert skupiny DG 307 nazvaný KVĚTY PODZIMU - BARVY JARA. Jeho část je nyní vydávána jako první ze série živých nahrávek nové ediční řady LIVE AT LA FABRIKA. DG 307 vystoupilo ten večer s průřezem tvorby od roku 1979 až do současnosti. Na nahrávce je i píseň od Lou Reeda Venus in furs.

DG307 - je původně označení pro psychiatrickou diagnózu, která dnes již neplatí. Skupina vznikla v roce 1973 spojením dvou významných postav českého undergroundu - zakladatel a vedoucí skupiny The Plastic People Of The Universe Mejla Hlavsa a básník Pavel Zajíček vytvořili zvláštní hudební těleso, pracující s hudební koláží doprovázející Zajíčkovy texty a hlas. DG 307 spolu se skupinou The Plastic People  a dalšími nonkonformními hudebníky a umělci z řad českého podzemí sedmdesátých let se stali trnem v oku tehdejšího politického establishmentu a někteří z nich skončili za svoje umělecká vyjádření ve vězení.

Pavel Zajíček odjel v roce 1980 do švédského exilu a soubor DG 307 zmlkl. K jeho obnovení došlo v roce 1992, když při jedné návštěvě Pavel Zajíček vytvořil po letech společně s Mejlou Hlavsou novou nahrávku, kterou nazvali Uměle ochuceno-Artificially flavored.

Třetí podoba souboru trvá s delším či kratším mlčením dodnes. Pro skupinu DG 307 zůstal nezměněný princip tvorby, jehož jádro tvoří zhudebněná poezie Pavla Zajíčka, vložená do podstatně harmoničtějších a melodičtějších struktur, než jaké měly skladby z počátečního  období. Písně na hranici hudby a syrového rituálu se během těch let přetavily ve stravitelnější a přístupnější repertoár.

Skupina vystoupila v sestavě:

Pavel Zajíček: cassio, rozladěná citera, hlas, Antonín Korb: tympány, bicí, Pavel Cigánek: el.housle, kytara, Tomáš Schilla: violoncello, Tomáš Vtípil: housle, computer, Jan Pokorný: kytara, Michal Koval: basová kytara, Josef „Bobeš" Rossler: klávesy, Přemysl Drozd: bicí.