René, Krteček a nová vlna míří do Norska

Tromsø (Norsko) – V rámci Mezinárodního filmového festivalu TIFF (13.-18. ledna), který se koná v norském městě Tromsø, budou moci návštěvníci zhlédnout i jedenáct českých filmů: pět současných a šest snímků nové vlny. Jako třešinku pořadatelé také přichystali pásmo animovaných filmů pro nejmenší publikum. Na malé Nory čeká například málomluvný Krteček nebo "zruční" Pat a Mat. Sekci českých filmů festival zařadil v souvislosti s českým předsednictvím v Radě EU.

Ze současných filmů byly pro „reprezentaci“ v Norsku vybrány tři hrané: Děti noci, Karamazovi, Venkovský učitel a dva dokumentární: René a Občan Havel. Dokument Heleny Třeštílkové byl také zařazen do soutěžní sekce o hlavní cenu Aurora. Její vítěz získá deset tisíc eur pro norského distributora svého snímku. Ostatní tituly budou uvedeny v rámci sekce Horizons.

Vedle současné české kinematografie se návštěvníkům norského festivalu představí také šest filmů ze 60. let. Do retrospektivy byly zařazeny Démanty noci, Až přijde kocour, Moravská Hellas, Spřízněni volbou, Lásky jedné plavovlásky a Sedmikrásky. Ve speciální sekci Overdrive se objeví komedie Václava Vorlíčka Kdo chce zabít Jessii?.

Přehlídka českých filmů na festivalu v Tromsø vznikla ve spolupráci Českého filmového centra, Národního filmového archivu v Praze a ambasády ČR v Oslu.