Karamazovi ani Slepé lásky Oscara nezískají

Los Angeles - Americká Akademie filmových umění a věd zveřejnila užší nominace na Oscara za nejlepší zahraniční film. Český kandidátský snímek Petra Zelenky Karamazovi ani slovenské Slepé lásky se mezi devět vybraných filmů nedostaly. Neprošel ani favorizovaný italský film Gomorra. Konečná pětice bude oznámena 22. ledna, následník loňského vítězného snímku Ďáblova dílna pak bude vyhlášen přesně o měsíc později.

Do dalšího kola 81. ročníku cen akademie postoupil z 65 přihlášených snímků například izraelský animovaný válečný film Valčík s Bašírem, který byl již minulou neděli oceněn Zlatým glóbem. Naopak vítěz jedné z hlavních cen na festivalu v Cannes, film Gomorra, se do užšího výběru nedostal. Snímek italského režiséra Mattea Garroneho o neapolské mafii byl přitom považován za jednoho z favoritů.

Italové neskrývají zklamání

Nezařazení Gomorry vyvolalo v Itálii bouřlivou reakci. Ředitel římského filmového festivalu označil rozhodnutí akademie za chybu a známý italský režisér Paolo Virzi za nespravedlnost. Podle předního italského filmového kritika Paola Mereghettiho bylo důvodem to, že „prostě nechtějí italské filmy v Hollywoodu“. Režisér snímku Garrone byl tak zklamaný, že s novináři vůbec nepromluvil.

Úspěšnější byl Garroneho francouzský kolega Laurent Cantet s filmem Mezi zdmi. Snímek pojednávající o tvrdém prostředí jedné pařížské střední školy získal loni v Cannes Zlatou palmu za nejlepší film roku. Další filmy, které postoupily do užší nominace, jsou: Revanche (Rakousko), The Necessities of Life (Kanada), Der Baader Meinhof Komplex (Německo), Departures (Japonsko), Tear This Heart Out (Mexiko), Everlasting Moments (Švédsko), 3 Monkeys (Turecko).