Pošestnácté byly předány divadelní ceny Thálie

Praha - Herecká asociace udělila dnes večer pošestnácté divadelní ceny Thálie. Za celoživotní mistrovství byly v Národním divadle oceněny baletka Růžena Mazalová, operní pěvkyně Alena Míková a herečka Marie Tomášová. Zvláštní cenu kolegia obdržel Josef Topol. Skleněnou plastiku se stylizovanou divadelní maskou z tvůrčí dílny Bořka Šípka si odnesl v kategorii pro umělce do 33 let Zbigniew Kalina, původem z Polska. Oceněni byli také nejlepší ženští a mužští představitelé činohry, opery, tance a muzikálu.

Výroční ceny Thálie získala za mimořádný činoherní výkon Petra Hřebíčková, představitelka titulní role v dramatu Maryša Městského divadla Zlín. Na Moravu putuje i cena za mužský činoherní výkon, do Ostravy ji veze Norbert Lichý za roli Mendela Singera ve hře Job. „Je to dobrá známka toho, že pražští kritici vyjíždějí ven, z toho mám radost,“ uvedl k ocenění Lichý.

Z operní scény se podle poroty loni o nezapomenutelné zážitky postarala Dana Burešová, členka Národního divadla Brno. Podle poroty předvedla plně profesionální výkon s hereckou přesvědčivostí v roli Alžběty v opeře Tannhäuser. Vítězství v mužské operní kategorii si odnesl zpěvák čínského původu WeiLong Tao (WejLung-tchao) za ztvárnění postavy naivního básníka Hoffmanna v opeře Hoffmannovy povídky Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem.

Ceny Thálie 2008

Za jednu z rolí v duetu Václava Kuneše Small Hour získala cenu tanečnice Nataša Novotná ze skupiny 420PEOPLE. Mezinárodní skupina uvádí svá představení v pražském Divadle Archa. „Možná i proto porota volí tímto směrem, aby zviditelnila, že se děje i něco jiného než balet, že i talent má evoluci,“ domnívá se Novotná. Mezi tanečníky uspěl Vladimír Gončarov, představitel Čobana v představení Cikánské kořeny/í Severočeského divadla opery a baletu Ústí nad Labem.

Nominaci za muzikálový výkon proměnila Zuzana Kolářová za roli Velmy Kellyové v muzikálu Chicago plzeňského Divadla J. K. Tyla, mezi muži uspěl Vlastimil Zavřel díky parodické nadsázce v roli komisaře Ledviny v muzikálu Adéla ještě nevečeřela Divadla Broadway. „Přes třicet let jsem u činohry a nakonec se stejně propíchlo, že jsem opereťák,“ zažertoval při přebírání Thálie Zavřel.

Kolegium pro udělování cen Thálie udělilo svou zvláštní cenu „básníkovi jeviště“ - dramatiku Josefu Topolovi. Vzhledem k jeho zdravotnímu stavu převzal tuto poctu jeho syn Filip, který přečetl děkovný dopis svého otce.

Vydáno pod