Chovat se ekologicky nemusí bolet

Praha - Nakladatelství Práh vydává „populárně praktickou“ knihu Život pro planetu Zemi. Publikace přináší vedle zajímavých informací zejména přehled toho základního, co každý z nás může v oblasti ekologie snadno učinit. 365 srozumitelně psaných podnětů k ekologickému chování je jednoduchých a přitom účinných i samozřejmých, ale často nás právě proto nemusejí ani napadnout. Ačkoli návody jsou snadné, přesto mohou pomoci, aby naše planeta byla krásnější a zdravější a aby život všech, kteří na ní žijí, byl příjemnější.

„Důležité je, že tato kniha není militantně zelená a že lidem umožňuje volbu. Největším jejím přínosem je jistě to, že skutečně přináší 365 velmi jednoduchých rad. Jsem přesvědčen, že se lidé rádi přikloní k ekologičtějšímu způsobu života, když mají informace,“ vychvaluje publikaci nakladatel Martin Vopěnka.

„Ta kniha má dvouúrovňovou strukturu. Je možné si ji jen prohlédnout a prolítnout nadpisy jako tipy a pokud nás něco zaujme, lze se o tom na stránce dočíst více,“ navazuje ředitel soukromého Gymnasia Jižní Město Miroslav Hřebecký, který dále upozorňuje na to, že mladá generace se v ekologickém chování neustále zlepšuje. Například třídění odpadu je už pro ni naprostá součást života.

„Tohle je kniha, kterou vydávám opravdu z přesvědčení. Slibuji si od toho, že zaplníme určitou mezeru na trhu, protože mě vážně mrzí, jak jsou ekologické otázky špatně komunikovány,“ doplňuje nakladatel.

„V publikaci se neříká, že by měl člověk úplně změnit způsob života, ale jejím cílem je upozornit na to, jak zdánlivě malými věcmi přispět ke zlepšení životního prostředí. Jsou to věci, které někteří dělají automaticky, avšak většina lidí už na ně zapomněla nebo je z lenosti nepoužívá, jako např. je dobré si uvědomit, že pokud umístíme mrazák na chladnější a stinné místo, má až dvojnásobně menší spotřebu, než když na něj svítí slunce, nebo tím, že vyndáme potraviny z mrazáku včas a nemusíme použít k rozmrazení mikrovlnnou troubu, se ušetří také dost energie,“ přibližuje obsah Vopěnka.

Knihu sestavil kolektiv autorů a byla poprvé vydána ve Francii před dvěma lety, pro český trh prošla značnou aktualizací. „Kniha nemusí být ve všem přesná, protože chce být stručná, ale kdyby byla obsáhlá, jako nějaká studie, tak by nebyla sdělná,“ uzavírá Martin Vopěnka.