Spactator Novus: obří kazeta, pixelový pudr a noční okna

Praha - Co je to nová kultura? Obejde se bez moderních technologií? Jak může umělec vytvořit nový pohled na realitu, jíž je také ovlivňován? Odpovědi hledá výstava Spactator Novus v pražské Galerii kritiků. Představuje díla 12 mladých výtvarníků z Čech a Francie, kteří za pomoci různých technik - malby, instalace, fotografie, videa - pátrají po proměnách předmětů v čase, pohrávají si s fenoménem paměti, prolínají soukromý a veřejný prostor. Výstava, která přes náročné téma zaujme svou hravostí, potrvá v Praze do konce května, poté se přesune do Francie.

Hned na začátku výstavy zaujme obří kazeta-pásek výtvarníka a scénografa Milana Caise, známého působením v kapele Tata bojs. Kazeta, coby objekt dnes už překonaný moderními technologiemi, přitom ale stále funkční, dostává v současné době nový rozměr. Cais ji vyrobil z nábytku z pokoje, ve kterém strávil dospívání.

„Dobová potřeba pudí také umělce přispět k dalšímu vývoji 'nové kultury', jež ústí v syntézu nového pohledu, vytvoří nové spoje mezi pocity a myšlenkami lidí, odhalí dosud neznámý modus jejich chování a jednání,“ píše v katalogu výstavy kurátorka za českou stranu projektu a ředitelka galerie Vlasta Čiháková-Noshiro. „Nacházíme ji v představách o dalším křížení oborů, dovedností a poznatků, na vzniku dříve neznámých komunikačních sítí a procesů, nových pojmů a nových kritérií a nových forem umění,“ pokračuje.

Francouzská strana nabízí například objekty-kreatury Mirjam Fruttigerové, pohled do nočních oken v Paříži a Sydney od Anne-Laure Maisonové nebo video Úrovně šedé Maxima Thieffina, ve kterém umělec přeměňuje pudr na pixely digitálního obrazu.

Výstavy se účastní i držitelka ceny Jindřicha Chalupeckého Barbora Klímová s Objekty nahlíženými zpoza rohu nebo Daniel Pitín se svými malbami-déja vu inspirovanými filmem.

Výstava se v červnu zúčastní mezinárodní výstavy současného umění ve francouzském Sèvres, další cesty ji vzhledem k finančím omezením čekají nejspíš až příští rok.

Vystavující umělci:

Filomena Borecká, Milan Cais, Theodore Chryssikos, Baptiste Debombourg, Mirjam Fruttigerová, Ladislava Gažiová, Barbora Klímová, Jakub Nepraš, Daniel Pitín, Anne-Laure Maisonová, Estefania Peñafiel-Loaiziová, Maxime Thieffine

  • Vlasta Čiháková-Noshiro a Francesca Spanó autor: Linda Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/848/84707.jpg
  • Spectator Novus autor: Linda Fryčová, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/9/848/84708.jpg
Vydáno pod