Janáčkův máj se vydal za brenparťáky ze struskové haldy

Ostrava - Ve světové premiéře a za velkého očekávání publika uvedl včera mezinárodní festival Janáčkův máj operu Brenpartija aneb Scény ze struskové haldy. Svérázný hudební počin skladatele Edvarda Schiffauera na libreto Tomáše Vůjtka spatřil světlo světa v nezvyklém prostředí průmyslového areálu vysokých pecí vítkovických železáren. Originální bylo nejen prostředí, ale i hudba a téma.

Brenparťáci, brenaři nebo také haldaři byli bezdomovci, kteří na počátku minulého století žili na stále prohořívající struskové haldě. Označení dostali podle takzvaného brenu - denaturovaného lihu, který popíjeli a kterým se často i upíjeli.

„Uvažovali jsme o tom, že hrát se bude přímo na haldě, jenže dnes je tam místo ní zarostlý příkop. Uvažoval jsem také o dolu Michal, kde je krásný prostor, ovšem hrozná akustika. A pak přišel nápad, že je tu tahle krásná obrovská hala s velice zajímavou akustikou,“ přibližuje netradiční uvedení opery skladatel Edvard Schiffauer.

Reportáž Kristiny Staškivové (zdroj: ČT24)

Autoři moderní operu směle okořenili místními lidovými písněmi a popěvky. Díky libretu, které je v autentickém ostravském dialektu, nenajdou posluchači v celém díle téměř žádnou dlouhou notu. „Brenparťáci by na jevišti bez onoho charakteristického jazyka, tedy ostravštiny 20. a 30. let, nemohli ožít. Je tam i humor, i když možná černý,“ doplnil libretista Tomáš Vůjtek.

Kdy bude nevšední opera uvedena příště, není zatím jasné. Vše údajně záleží na tom, jakou bude mít premiéra odezvu. Například generální ředitel holdingu Vítkovice Jan Světlík ale chválou nešetří: „Brenpartija je velmi pěkná avantgardní věc, moc jsem ji prožíval. Myslím si, že do takového prostoru, jakým jsou naše vysoké pece, patří. Opera, energetická ústředna a ryzí ostravština se nádherně doplňovaly a výborný dojem ještě umocňovaly.“

Brenpartija byla v premiéře uvedena na festivalu Janáčkův máj
Zdroj: ČT24/www.janackuvmaj.cz
Vydáno pod