V zahradě Kliniky Dr. Pírka se potkávají lidé a kámen

Mladá Boleslav – Sedm originálních soch, které během deseti dnů vytvořili umělci z celé Evropy na Mezinárodním sochařském sympoziu v severočeských Vejprtech, našlo své místo v zahradní galerii Kliniky Dr. Pírka v Mladé Boleslavi. V rámci projektu Kámen a lidé, jehož cílem je zpříjemnit prostředí nemocnic, se tak budou pacienti kliniky setkávat například s vševidoucím okem manželů Wardových z Anglie, s Knotem izraelské umělkyně Ady Moran Riessové nebo s Dívkou s kočkou českého sochaře Ondřeje Doležala.

Sedm pískovcových děl přibylo do zahrady mladoboleslavské kliniky k sedmi, které získala z mezinárodního sympozia už loni. S instalací dalších soch příští rok se už nepočítá, v zahradě není dostatek místa. Ředitel kliniky Stanislav Najman považuje za příjemné odreagování i současný počet děl. „Pacient, který přichází do nemocnice ve stresu, s plnou hlavou zdravotních problémů, má přece jen šanci přijít na chvíli na jiné myšlenky,“ věří Najman v pozitivní účinek zahradní galerie.

Jedna socha (v pořadí osmá) od Němce Andre Zimmera, nazvaná Moonlanding, bude umístěna před Domem kultury. „Rozhodli jsme se jim jedno dílo symbolicky zapůjčit, aby se o našem projektu dozvěděli i lidé z města a zavítali tak třeba k nám do zahrady, která je volně přístupná,“ vysvětlil Najman. „Je to úžasný způsob, jak dostat lidi k výtvarnému umění, ačkoli by oni za ním prioritně nešli,“ souhlasí s nápadem i Pavel Filip ze společnosti Kultura města Mladá Boleslav.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Spolupráce obou institucí by měla pokračovat v budoucnu i dalšími kulturními akcemi. Například menšími koncerty v zahradě kliniky. „Bylo by to jistě zajímavé zpestření pro pacienty, jejich příbuzné i běžné návštěvníky. Menší koncerty v sochařské galerii pod šitým nebem by mohly mít hezkou atmosféru,“ podotkl Najman.

Sympozium se ve Vejprtech letos konalo už posedmnácté. Kromě tří českých sochařů se na něm sjela také desítka umělců z Německa, Španělska, Velké Británie nebo Izraele. Letošní sochy poputují ještě do nemocnice v německém Zwittau (Žitava). Umělecká hodnota některých děl je až 30 tisíc eur, sochaři ale pracovali zdarma, bez autorského honoráře, a nemocnice za sochy neplatí nic. Musí ale financovat vytěžení kamene v Hořicích, převoz soch a jejich instalaci.