Nová Národní technická knihovna má otevřeno

Praha - Po týdnech zkušebního provozu se dnes otevřela nová budova Národní technické knihovny v pražských Dejvicích. Své místo v jejích zdech našlo 1,5 milionu svazků, knihovna se tak stane největším pramenem technické literatury v České republice. Její vedení slibuje moderní západoevropskou kvalitu, přeje si ale, aby do Dejvic nechodili lidé jen studovat, ale také si odpočinout a trávit svůj volný čas, proto se knihovna snažila vytvořil prostředí co nejpříjemnější.

Budova za 2,25 miliardy korun vyrostla uprostřed areálu vysokých škol v pražských Dejvicích. „Jedná se o první knihovnu v České republice, která je stavěna podle západoevropských standardů,“ tvrdí její ředitel Martin Svoboda. 

Všechny knihovnické služby si čtenáři ale budou moci na vlastní kůži vyzkoušet až 14. září, kdy začnou fungovat standardní výpůjční služby a bude možný přístup do prostoru s volným výběrem. Do té doby je zájemcům otevřeno jen Návštěvnické centrum, ale i tak jde o příležitost podívat se za dosud zavřené dveře nové knihovny a vyzkoušet si registraci či výdej zákaznických karet. První čtenáři se zaregistrovali 3. září.

Knihovna předtím sídlila 73 let v Klementinu. Zájemci v objektu naleznou jak publikace z bývalé Státní technické knihovny, tak i část fondů knihoven Českého vysokého učení technického a Vysoké školy chemicko-technologické. „Národní technická knihovna se svým profilem věnuje technickým a aplikovaným přírodním vědám. Máme tu knihy z doby zakládání knihovny, nejstarší jsou ze začátku 16. století,“ prozradila hlavní knihovnice Štěpánka Žižková.

„Podstatná část fondu knížek je ve volném výběru. To znamená, že jako doma přijdete ke své poličce, najdete knížku a vezmete ji,“ uvedl ředitel Národní technické knihovnyMartin Svoboda. Kromě půl milionu publikací ve volném výběru nabídne knihovna přes 1300 studijních míst (včetně noční studovny a studoven indiviuálních i pro skupiny) a téměř 600 míst pro odpočinek. K dispozici bude 250 počítačů pro veřenost i WiFi signál po celé budově.

V šestipodlažní budově ve tvaru učebnice ale není místo vyhrazeno jen pro studium. Nejvyšší patro například nabízí letní posezení a prostor k odpočinku. Počítá se i s výstavami, filmovými projekcemi nebo sportním utkáním. V budově si budou moci čtenáři zajít na kafe do jedné z několika kaváren a pro knížku si dojet autem, protože pod knihovnou je vybudováno podzemní parkoviště.

„Koncept knihovny je založený na otevřenosti a prostupnosti,“ upozorňuje architekt Roman Brychta ze studia Projektil, podle jehož návrhu stavba vznikla. Budova dostala Cenu Klubu za starou Prahu pro nejlepší novostavbu v historickém prostředí.