Architecture Week představí architekturu jako věc veřejnou

Praha - Komentované vycházky za pražskou architekturou, výstavy, přednášky, projekce filmů a dnešní konferenci nabízí třetí ročník přehlídky Týden architektury (Architecture Week). Tématem letošního ročníku je Voda a architektura; voda je podle pořadatelů pro architekturu jedním z určujících fenoménů. Sídlo festivalu, který potrvá až do 4. října, je v budově pražského Mánesa, funkcionalistické stavbě klenoucí se nad Vltavou. Festivalové akce se budou konat i v jiných městech.

Ve třetím ročníku přehlídky, která má přitáhnout pozornost veřejnosti k historické i současné architektuře, se chtějí pořadatelé soustředit na spolupráci s městy, tedy s veřejnou správou. Na výstavách proto mohou zájemci o architekturu vidět například ukázky z připravovaného nového územního plánu Prahy a na stejné téma se bude konat i přednáška. Přijedou také architekti z jiných evropských měst, například Vídně, Bratislavy či Barcelony, aby vyprávěli o urbanistickém rozvoji svých měst.

Pozornost pro vzniklé i zaniklé

Rozhovor s J. Cíglerem a V. Valovičem (zdroj: ČT24)

Festival Týden architektury spolupracuje i s některými dalšími subjekty z oboru, například s bienále Industriální stopy a na některých programech spolu participují. Výstava Co jsme si zbourali například připomíná industriální stavby, které za uplynulých 20 let zanikly či ustoupily developerským projektům. Týden architektury navázal spolupráci i se soutěží Stavba roku. Některé stavby, které se jejího letošního ročníku účastní, budou mít v rámci festivalu dny otevřených dveří: například dům L˙Ocelot v Praze, Office building Ostrava, Nordica, Aquapark Olomouc, nové vily v Praze na Hanspaulce nebo City Park Jihlava.

Podrobné informace o programu zde.

Mládí vpřed!

Francouzský institut prostřednictvím výstavy Désirama představí mladou francouzskou architekturu. Bude se konat ve Veletržním paláci a je jedinou letošní účastí Národní galerie v Praze na festivalu Týden architektury. „Francouzské ministerstvo kultury si všimlo, že mladí architekti obtížně získávají zakázky. Rozhodlo se pro ně vytvořit soutěž, ve které získávají nová témata k projektování finanční ohodnocení, které jim pomáhá do dalších aktivit,“ říká historička architektury Radomíra Sedláková z NG. „Doufám, že tato výstava pohne i naše ministerstvo kultury, které si zatím toho, že existuje živá, současná architektura příliš nevšímá. Ono toho má na starosti příliš mnoho a příliš rozhádaného,“ dodává.

Ve spolupráci s Pražskou informační službou jsou připravené procházky za pražskou architekturou, například po Karlíně či po kubistických stavbách na nábřeží, nebo projížďky lodí. Vzhledem k omezenému počtu míst je nutné se na procházky registrovat.