To nejlepší na konec? Michalkov a Herz ve sluncem unavených Varech

Karlovy Vary - Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech v sobotu končí, hostů ale neubývá, spíše naopak. Včera do Varů přijel režisér Juraj Herz, který dnes převezme Křišťálový glóbus za celoživotní přínos kinematografii. Sošku, tentokráte za mimořádný umělecký přínos, obdrží při zítřejším závěrečném ceremoniálu i Nikita Michalkov, kterého dnes v parném odpoledni přivítal na festivalu Jiří Bartoška. Ruský režisér, herec a scenárista uvede pozdě večer svůj snímek Unaveni sluncem 2: Exodus.

Karlovarský festival už Nikita Michalkov dobře zná. Na jeho 34. ročník, tedy v roce 1999, osobně přivezl svůj historický snímek Lazebník sibiřský. Pokračování filmu Unaveni sluncem uvedl Michalkov na letošním festivalu v Cannes.

„Chtěl jsem ukázat, co se odehrávalo před 60 lety, abychom si to uvědomili a trochu přibrzdili. Víte, nejdůležitější fráze 50. a 60. let byla – “kéž už není válka„, a nebyl to žert. Pro ty, kteří válkou prošli, jsou jakékoli jiné problémy ničím ve srovnání s tím, co oni prožili,“ řekl k filmu Unaveni sluncem 2 Michalkov.

Ve Francii hájil tento svůj opus, který si nevede příliš dobře v domácí návštěvnosti a stal se terčem kritiky válečných veteránů za historické nepřesnosti. Navazuje na oscarový snímek Unaveni sluncem z roku 1994 a oživuje všechny jeho hlavní postavy, které v ději zasazeném o pět let později do roku 1941 čelí postupujícím německým vojákům.

Unaveni sluncem 2 točil Michalkov čtyři roky. Jeho záběry vznikaly kromě Francie, Německa a Ruska také v Česku, v barrandovských ateliérech.

Svůj snímek ve Varech dnes uvede i režisér Juraj Herz, promítat se budou jeho Petrolejové lampy z roku 1971. „Nechystám se do hrobu. Budu točit filmy, dělat divadlo, jezdit po světě, dobře jíst, pít a mít se fajn se svou přítelkyní,“ reagoval Herz na zprávu, že ve Varech obdrží Křišťálový glóbus za celoživotní přínos kinematografii.

Vydáno pod