Výkladní skříň českého divadla

Praha/Plzeň – Bienále Czech Theatre Showcase chce zahraničním odborníkům prezentovat to nejlepší z českého divadla. Druhý ročník, jehož část tvořil program plzeňského festivalu Divadlo, nabízí celkem devatenáct představení, seznamující s tím nejlepším za poslední dva roky v žánru činohry, nového cirkusu, loutkového divadla, tance i experimentálního divadla. Přehlídka končí 21. září, dnes můžete ještě stihnout projekt Zde jsem člověkem, který vznikl v Divadle Archa za spolupráce britské kapely The Tiger Lillies; zítra je na programu Kunderova Ptákovina v nastudování Činoherního klubu nebo představení z cyklu Letí na letišti.

Pro české soubory představuje Czech Theatre Showcase šanci prorazit do zahraničí – na festivaly, přehlídky nebo hostování v divadlech. „Naše dramaturgická rada si dala práci, aby vybrala tituly, které jsou srozumitelné i v zahraničí. Aby specifickému českému humoru rozuměli i zahraniční diváci,“ vysvětlil ředitelka Institutu umění - Divadelního ústavu Pavla Petrová.

Všechny české inscenace jsou proto buď tlumočeny do angličtiny, nebo mají anglické titulky. Některá divadla se pustila i do větších změn. „Udělali jsme celé nové aranžmá, nejen textové změny,“ prozradil například Rostislav Novák, který na bienále uváděl úspěšný projekt La Putyka, inspirovaný novým cirkusem.

Reportáž Martiny Čurdové (zdroj: ČT24)

Martina Černá z Institutu umění – Divadelního ústavu upozorňuje, že Czech Theatre Showcase prezentuje obsahovou i žánrovou rozličnost celého českého divadla. „Z dlouhodobých zjištění Institutu umění – Divadelního ústavu se ukazuje, že podobná forma přehlídky konaná přímo na území České republiky je jednou z nejlepších a nejefektivnějších možností propagace českého divadla do zahraničí,“ dodala.

Přehlídka je dramaturgicky složena ze dvou částí. První část tvořil český program plzeňského festivalu Divadlo ve dnech 15. až 19. září, druhá část probíhá od 19. do 21. září v Praze.

Jaromír Dulava a Ondřej Vetchý v inscenaci Činoherního klubu
Zdroj: ČT24/Činoherní klub