Oscar bude mít ustláno na Kawasakiho růži

Praha – Česká filmová a televizní akademie vyslala do prestižního klání o Oscara snímek Kawasakiho růže režiséra Jana Hřebejka. Tento film dostal v hlasování nejvíc hlasů a bude se tak za Česko ucházet o prestižní sošku za cizojazyčný snímek. Kawasakiho růže porazila jak Mašínovy 3 sezóny v pekle, tak Svěrákův film Kuky se vrací, konkrétní počty hlasů akademie nezveřejnila. Loni Česko reprezentoval film Protektor režiséra Marka Najbrta, do nominace americké filmové akademie se ale nedostal.

Hřebejk i další tvůrci Kawasakiho růže teď budou s napětím čekat do 25. ledna, kdy budou oznámeny nominace na 83. ročník cen americké filmové akademie. Samotné udělování Oscarů pak proběhne v neděli 27. února. 

„Mám z toho radost, protože co vím, tak na rozhodnutí čekali někteří zahraniční distributoři,“ pochvaloval si Hřebejk. Film už získal několik ocenění. Na letošním filmovém festivalu Berlinale obdržel dvě ceny nezávislých porot. Na festivalu Finále Plzeň snímek získal hlavní cenu Zlatého ledňáčka i cenu diváků. Další ocenění pro film získali herci Ladislav Chudík a Daniela Kolářová, kteří si odnesli sošky Českých lvů. 

„Pochopitelně mě to těší i jako ocenění od kolegů,“ dodal režisér, který prý letos výjimečně na výběr českého snímku do bojů o Oscara příliš nemyslel. „Jsem uprostřed natáčení nového filmu,“ vysvětlil Hřebejk, jenž pracuje na detektivním příběhu Nevinnost. Režisér také připomněl, že naposledy vybrala akademie jeho snímek před sedmi lety, když do bojů o Oscara vyslala snímek Horem Pádem.

Filmové drama Kawasakiho růže přibližuje příběh renomovaného psychiatra, morální autority, který má u příležitosti výročí založení republiky získat významné státní ocenění. Právě připravovaný slavnostní akt se stane katalyzátorem událostí, které na povrch vyplaví hříchy minulosti, jež mu můžou zlomit vaz.