Chcete v Praze Kaplického blob? Řekněte ano a napište kde

Praha – „Musíme konečně zabránit účelovému zneužívání témat, jednoduše: nebát se názoru Pražanů a odpolitizovat témata, která se týkají celých generací,“ uvedl dnes předseda pražské ODS Boris Šťastný na setkání občanských demokratů s vdovou po Janu Kaplickém. O znovuvzkříšení myšlenky na realizaci projektu tohoto architekta se mluví už chvíli. U příležitosti ukončení výstavy Vlastní cestou, která představovala Kaplického tvorbu, se dnes v Centru současného umění DOX uskutečnila prezentace dalšího možného osudu budovy Národní knihovny, včetně toho, kde by tzv. chobotnice mohla stát. Do diskuse se může zapojit i veřejnost.

"ODS cítí jako svou povinnost vzhledem ke své roli v projektu Kaplického knihovny znovu otevřít společně s Eliškou Kaplicky toto téma a pomocí otevřené diskuse získat názor široké veřejnosti," tvrdí kandidát ODS na primátora Bohuslav Svoboda. Do diskuse v DOX se společně s ním a Borisem Šťastným zapojili ještě Jan Kalousek, lídr pro volby do zastupitelstva hlavního města Prahy a garant pro oblast kultury, a Michaela Cibulková, zástupce nevládní neziskové organizace Informační institut.

"Vítám opětovné otevření…

… diskuse o odkazu mého manžela a věřím, že tato diskuse přispěje k budoucí realizaci Kaplického knihovny v Praze." /Eliška Kaplicky/

Reportáž Jitky Sásové (zdroj: ČT24)

„Metropole jako Praha by se neměla bránit moderním veřejným stavbám, jakým je projekt Kaplického knihovny. Nejedná se o klasický návrh budovy, na který jsme ze svého okolí běžně zvyklí. Jde o objekt, který svým výrazem spíše připomíná výtvarnou plastiku, umělecké dílo. Proto je i jeho umístění v prostoru důležité,“ domnívá se Bohuslav Svoboda. Obrat v přístupu pražské ODS, jejíž předchozí vedení výstavbu chobotnice nijak nepodporovalo, má být důkazem, že personální obměny s sebou přinesly také změnu stylu politiky a přístupu k řešení problémů v hlavním městě.

Zástupci pražské ODS představili v DOX také první konkrétní místo možného umístění stavby. Pro tuto variantu existuje i originální náčrt z pera Jana Kaplického. Další místa mohou navrhovat nejen oborníci, ale i samotní občané na Facebooku. Jejich návrhy budou prověřeny Informačním institutem, a pokud budou splňovat potřebné parametry, budou společně s vizualizací zařazeny do hlasování.

"Pro uskutečnění veřejné diskuse jsme dnes spustili webové stránky na www.odsblob.cz, kde jsou veškeré informace o projektu s odkazem na stránky sociální sítě Facebook, kde lze prezentovat své návrhy a hlasovat," upozornil Bohuslav Svoboda. 

Pražané mají nyní možnost vyjádřit se, zda v Praze Kaplického blob chtějí a pokud ano, ve které z lokalit by stavbu preferovali. Po ukončení veřejné diskuse k umístění Národní knihovny v metropoli garantuje ODS Praha, že výsledek hlasování bude součástí rozhodovacího procesu. „Stejný princip rozhodování budeme v budoucnu uplatňovat u všech obdobných architektonických projektů, které svým rozsahem přesahují regionální rozměr,“ uvedl Jan Kalousek.

Vlastní cestou na Moravu

Výstava děl architekta Jana Kaplického se z pražského centra současného umění DOX přesune do zámku Lednice na jižní Moravě. Expozice s názvem Vlastní cestou chce Kaplického představit nejen jako autora nerealizované nové Národní knihovny, ale také například jako módního návrháře. Výstavu připravila Kaplického přítelkyně a architektka Eva Jiřičná a pojala ji jako cestu jeho životem a dílem.