Idol Clark Gable byl králem Hollywoodu

Los Angeles – Americký herec Clark Gable byl idolem 30. let. Po boku tohoto charismatického představitele mužných hrdinů a milovníků se objevovaly nejkrásnější herečky své doby. Všechny jeho filmové postavy měly jednu shodnou vlastnost - vždy se v nich velice líbil ženám; snad právě kvůli nebezpečí, které jim od něj hrozilo na plátně i mimo filmový svět. Galantní elegán s knírkem a pečlivě upravenými vlasy zemřel na infarkt 16. listopadu 1960.

Clark Gable se narodil roku 1901 v Ohiu. Matka mu zemřela na mozkový nádor, když mu bylo pouhých devět měsíců. Clark brzy odešel ze školy a začal pracovat v továrně na pneumatiky. Snažil se prosadit jako herec, do jednadvaceti let se mu to však nepodařilo. Až v roce 1924 odjel za finanční podpory Josephine Dillonové, která ho učila herectví, do Hollywoodu. Tam se tato o sedmnáct let starší žena stala jeho manažerkou a také první manželkou. Prvotní role ztvárnil v němých filmech, ale kvůli malému zájmu o svou osobu se vrátil k divadlu.

Po přesvědčivém výkonu v divadelní hře The Last Mile dostal svou první roli ve filmu The Painted Desert. Po premiéře filmu v lednu roku 1931 se Clark Gable stal hvězdou Hollywoodu. Dostal Oscara za nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli ve filmu Stalo se jedné noci (1934), kde ztvárnil roli reportéra sledujícího dedičku milionového majetku. Asi nejznámějším jeho počinem je role Rhetta Butlera ve filmovém zpracování románu Jih proti Severu (1939), za kterou byl nominován na dalšího Oscara. Do jedné z hlavních rolí kapitána Richardsona obsadil Robert Wise Gabla ve svém filmu Pluj tiše, pluj hluboko(1958), který je jedním z nejlepších válečných „ponorkových“ filmů. Je věnován málo známé, ale důležité kapitole, boji proti japonským obchodním lodím. Gable si zahrál ve třech filmech, které dostaly Oscara za nejlepší film.

Clark Gable po poslední klapce Mustangů:

„Z práce s Marilyn Monroe na Mustanzích jsem málem dostal infarkt. Nikdy jsem nebyl šťastnější než po skončení natáčení!“ řekl dva měsíce před smrtelným infarktem.

Při natáčení Jihu proti Severu (1939) se oženil s Carol Lombardovou, jež byla třetí z celkem šesti jeho manželek. Sňatek s ní považoval za jednu z nejšťastnějších věcí, které ve svém osobním životě udělal. Carol Lombardová ale zemřela při pádu letadla v roce 1942. Velmi pro ní truchlil a připojil se k letectvu americké armády. V roce 1945 se opět vrátil k filmu, snímek Adventure, v němž si zahrál, všaknebyl zrovna úspěšný. Posledním jeho filmem byl snímek Mustangové (1961), ve kterém si zahrál s Marilyn Monroe.

Málokterý herec se těší tak velkému respektu, jakého dodnes požívá jméno Clark Gable; jako malý příklad lze uvést příhodu, kdy Jerry Siegel s Joem Shusterem vymýšleli jméno pro Supermanovu lidskou identitu (Clark Kent - Kent upomíná na herce Kenta Taylora).

  • Clark Gable ve filmu Pluj tiše, pluj hluboko zdroj: Česká televize
  • Clark Gable zdroj: Česká televize