Concertino Praga 2011 zná vítěze

Praha  - Absolutní vítězkou 45. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga 2011 se stala rakouská flétnistka Veronika Blachutaová. Sedmnáctiletá hudebnice z Vídně získala i Zvláštní cenu za nejlepší provedení povinné skladby Jana Nováka Sonatina. Porotci letos vybírali nejlepší interprety v oborech flétna, klarinet, hoboj, fagot a trubka. Mezi hobojisty nebyla první cena udělena, druhou si odnesla sedmnáctiletá Olga Tichomirovová z Ruska, mezi fagotisty uspěl její stejně starý krajan Arsenij Škapcov. V oboru klarinet získala prvenství sedmnáctiletá Magdalena Faustová z Německa.

„Český rozhlas absolutnímu vítězi natočí a vydá profilové CD. Nositelé prvních a druhých cen získávají titul Laureát mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga,“ řekl vedoucí soutěže Tomáš Chmelár.

Také v oboru trubka porotci neudělili první cenu, druhou získal šestnáctiletý Walter Hofbauer, student pražské konzervatoře, který se tak stal nejúspěšnějším českým účastníkem soutěže.

Věkový limit byl v tomto ročníku poprvé stanoven na 18 let ve všech oborech, ještě loni byl 19 let pro obor klasická kytara a 16 let pro ostatní nástroje. Mezinárodní porota v čele s trumpetistou Vladimírem Rejlekem vybírala z celkem 40 nahrávek z 15 převážně evropských zemí. Jak ukládají pravidla, nahrávky posuzovala porota anonymně, teprve po udělení cen získala jmenné seznamy interpretů.

Laureáti 45. ročníku soutěže Concertino Praga se představí 18. června na slavnostním Koncertu laureátů v pražském Rudolfinu. Poté se ještě mladí hudebníci zúčastní 43. ročníku putovního Jihočeského festivalu Concertino Praga, který se uskuteční v Jindřichově Hradci, Bechyni, Českém Krumlově a Třeboni.

46. ročník Concertino Praga

byl vyhlášen pro obor duo až kvarteto komorní soubory s limitem jednoho klávesového nástroje v souboru. K bývalým laureátům soutěže patří například i v Čechách známá japonská houslistka Šizuka Išikava.

  • Concertino Praga 2011 zdroj: Český rozhlas http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2323/232239.jpg
  • Concertino Praga 2011 / plakát zdroj: Český rozhlas http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2323/232238.jpg