Visegrádská pečeť pro Ivo Váňu Psotu

Praha – Filmový dokument o legendě českého baletu Ivo Váňovi Psotovi získal tento týden Visegrádskou pečeť – první cenu v kategorii dokumentů na 4. ročníku mezinárodní přehlídky televizní tvorby studií ze zemí Visegrádské čtyřky. Snímek z názvem Mistr režiséra Petra Hejna vznikl v Centru divadelní a hudební tvorby brněnského studia České televize v roce 2009, kdy měl i televizní premiéru.

Tanečník a choreograf Ivo Váňa Psota (1908–1952) ovlivnil vývoj moderního českého tanečního umění 20. století více než kdokoli jiný. Mimo jiné působil jako baletní mistr v brněnském Národním divadle, kde na něj tanečníci a žáci vzpomínají jako na noblesního, profesionálního a usměvavého šéfa, ale především jako na Mistra.

Psota založil dodnes fungující baletní školu, byl sólistou a choreografem Original Ballet Russe v Monte Carlu, tvůrcem národního brazilského baletu Yara (1946), ale hlavně člověkem, který uvedl ve světové premiéře v Brně v roce 1938 snad nejslavnější balet 20. století – Prokofjevova Romea a Julii.

PODÍVEJTE SE na oceněný dokument Mistr

V dokumentu Mistr jsou použity ukázky z baletů Sylfida, Ples kadetů a Romeo a Julie. Štáb natáčel mimo jiné v prostorách tréninkových sálů baletního souboru Národního divadla Brno, v Mahenově divadle, ve Slováckém aeroklubu a v Leteckém muzeu v Kunovicích. Dokument vznikl ve spolupráci s Národním divadlem Brno.

Prokofjevovův balet Romeo a Julie / z dokumentu o legendě českého baletu Ivo Váňovi Psotovi
Zdroj: ČT24/ČT