Recenze: Mariana Jůdová / Revize

Je to vlastně tak trochu dvojitá roztažená vernisáž – mladá kurátorka Paulina Skavova, absolventka Akademie výtvarných umění u Karla Nepraše a Milana Knížáka, si zkouší už druhou výstavou (po Veronice Bromové), co všechno lze realizovat v nejnovější české galerii moderního umění. Ta, umístěna ve foyerovém patře skleněného paláce UFFO, společenského a kulturního centra živého Trutnova, nabízí světelně dokonale vybavený, zakřivený výstavní prostor, vhodný pro prezentace grafik, tisků, textů, fotografií, kreseb i dalších zobrazujících technik, pro které je maximum světla (denního) výhodné.

A tyto světelné orgie, které mohou být za určitých podmínek vraždící, při dobře vybraných autorech naopak spoluvytváří jednu z výstavních a instalačních hodnot. Tak tomu je právě při výstavě děl Mariany Jůdové, kde dostatek světla umožňuje vyznít jejím pracím náležitým způsobem. A ještě podotýkám, že obě dvě, kurátorka i vystavující, jsou dlouholeté spolupracovnice, i dokonce spoluvystavující. Jejich nejkurióznější spoluprací je neuvěřitelná revue Kolouchův sen, nákladný a náročný eroticko-ironický, prezentační hudebně-výtvarný projekt, který sklidil obrovský úspěch ve velkých divadelních prostorách La Fabriky a jinde…

Mariana Jůdová (narozena v Havlíčkově Brodě, absolventka Akademie výtvarných umění, u profesora Michala Bielického a Intermediální školy Milana Knížáka, v Portu pak malířského ateliéru profesora Laranja) je dnes známou a tvořivou konceptuální, dá se říci novomediální tvůrkyní, věnující se v současnosti barevnému tisku.

Máme možnost si v klidu užít obrazy, sestavené z neuvěřitelného množství detailů, počítačově zpracovaných a skládaných z květinových či hračkových podkladů, ale také ze značek, symbolů, portrétů ze zajíčků, věnců, zbraní… Sdělné a líbivé objekty a předměty, násobené množstvím, dusí postupně zalykajícího se diváka.

Dusí ho? Technologicky vzorně lehce kombinované  nás přivádějí k určité destrukci, prováděné dešifrací stavebních kamenů jejích děl. Jsou i potom ještě líbivé? Jůdová totiž pracuje záměrně s líbivostí a nadsázkou až na samé hranici snesitelnosti či přijatelnosti, podává se svým vlastním humorem pomocí triviálních stavebních kamenů závažné zprávy. Modifikací základního principu je hodně, dají se dodávat bez problémů, bez hranic. A tak vznikají paradoxy – z květů, nožů, erotických pomůcek vznikají zahrádky, květiny i nejrůznější objekty s nejrůznějším poselstvím – od varujících a hrůzných až na hranici pornografie. Ze zpracovaných děl však cítíme navíc radost ze vznikajících objektů a současně i rafinovanou vtipnost při hledání stavebních prvků a detailů.

V každém případě však mají Trutnovští možnost spatřit prozatím nejrozsáhlejší prezentaci mladé zajímavé umělkyně na jednom místě, opravdovou revizi jejího díla. Jůdová je dnes už nepostradatelnou a přitom velmi osobitou součástí současné české mladé scény. A nové prostory UFFO její prezentaci nadmíru sluší.

kde: Galerie UFFO,Trutnov; kdy: otevřeno denně 10.00-18.00 a při představeních v centru UFFO; výstava trvá do 22. 2., takže nejvyšší čas na návštěvu.

  • Revize - výstava Mariny Jůdové v centru UFFO v Trutnově zdroj: JoVo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2338/233756.jpg
  • Revize - výstava Mariny Jůdové v centru UFFO v Trutnově zdroj: JoVo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2338/233755.jpg
  • Dílo Mariany Jůdové - z výstavy Revize v centru UFFO v Trutnově zdroj: JoVo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2338/233751.jpg
  • Dílo Mariany Jůdové zdroj: JoVo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2338/233753.jpg
  • Dílo Mariany Jůdové zdroj: JoVo http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/24/2338/233754.jpg