Andělům 2010 se líbí Tepláky. Těm dvacetiletým Lucie

Praha - Loňské nejlepší album a nejlepší videoklip má na svědomí skupina roku 2010 - Nightwork. Jako jediní ze všech nominovaných získali v hlavních kategoriích více než jednu (celkem tedy tři) Cenu Anděl udělovanou Akademií populární hudby. Nejlepší zpěvačkou byla vyhlášena Lucie Bílá, zpěvákem David Koller. Ten se na pódiu pražské Incheba Areny sešel se svými exkolegy z kapely Lucie, která je podle akademiků interpretem a skupinou dvacetiletí i autorem nejlepšího alba za uplynulé dvě dekády. „České Grammy“ se udělovaly letos podvacáté, a byly proto spojeny s rekapitulací. Předávání cen i mimořádný pořad k jubileu Andělů vysílala Česká televize v přímém přenosu.

O vítězích jednotlivých kategorií hlasovali akademici v přímém přenosu po té, co se jim trojice nominovaných „finalistů“ představila na pódiu. Jako první byla během andělského ceremoniálu vyhlášena skupina roku 2010. „Mysleli jsme jsme, že vyhraje Toxique, protože jsou pokrokoví, zatímco my hrajeme normalizační pop,“ přiznal při přebírání ceny člen vítězné kapely Nightwork František Soukup. O chvíli později se Nightwork na pódim vrátili pro Anděla za nejlepší videoklip, který vytvořili k písni Tepláky. Skladbu z alba roku 2010 Tepláky aneb Kroky Františka Soukupa zahráli i v Incheba Areně, samozřejmě stylově oděni.

Andělé dvacetiletí

ALBUM, SKUPINA A INTERPRET: Lucie (albem dvacetiletí jsou Černé kočky mokré žáby; jako u jediné „dvacetileté“ kategorie byly vyhlášeno i druhé /Futuretro, Tata Bojs/ a třetí /Homo Fonkianz, J.A.R./ místo)

Robert Kodym: „Chtěl bych moc poděkovat skupině Beatles za inspiraci, všem lidem, kteří si koupili už víc než milion nosičů, a těm, kteří s námi před dvaceti lety kapelu založili.“

P.B.Ch.: „Když počkáte dvacet let, tak se uvidíme v Síni slávy.“

ZPĚVAČKA: Lucie Bílá

„Když jsem šla v roce 1993 poprvé na předávání hudebních cen, tak jsem myslela, že se tam jdu jen podívat. A když jsem pak dostávala už asi sedmou cenu, říkala jsem si, že jsem si měla vzít něco lepšího na sebe. Tenkrát jsem netušila, že se mě to bude tak dlouho týkat. Já ale opravdu teprve začínám.“

ZPĚVÁK: Jaromír Nohavica

„Jsem zaskočen. Takové ceny se dávají válečným veteránům, vysloužilým partyzánům nebo nehrajícím kapitánům. Ne ne, mě se nezbavíte, těšte se, já ještě něco zkusím udělat.“

V trojici nominovaných na zpěváka roku zaujal akademiky nejvíce bývalý člen skupiny Lucie David Koller, který loni vydal desku Teď a tady. Na stříbrné a bronzové příčce za sebou nechal Xindla X a zesnulého Petra Muka. Ten byl in memoriam uveden do Síně slávy. „Děkuji za uznání, které se dnes mému synovi dostává. Děkuji všem, kteří Péťu a jeho písničky mají rádi,“ řekl po standing ovation publika Mukův otec, jenž ocenění převzal.

Mezi zpěvačkami je podle akademiků královnou roku 2010 Lucie Bílá. Anděla si vysloužila i za svou vánoční deskou Bílé Vánoce Lucie Bílé. „Mám strašnou radost, byla jsem přesvědčená, že se mě to letos netýká, zvláště, když je v nominaci Hana Hegerová,“ poděkovala za sošku zpěvačka. Kromě Hegerové, která loni po třiadvaceti letech potěšila své fanoušky studiovou deskou Mlýnský kámen srdci v mém, měla šanci na Anděla i Lucie Vondráčková s deskou Dárek.

Sošku si odnesla i zpěvačka Debbi, tedy Deborah Kahlová z první řady Česko Slovenské Superstar, za nejlepší skladbuTouch The Sun. Ostříleným Kabátům zase patří Anděl za neprodávanější desku loňského roku Banditi di Praga.

Objevem roku jsou Repulic of Two, kteří spolu s oceněním získali také šek na sto tisíc korun.

Už odpoledne se v pražké Incheba Areně rozdávala ocenění v žánrových kategoriích, v nichž hlasují hudební odborníci. Záznam z udílení tzv. malých Andělů uvede Česká televize 25. února v 18:00 na ČT2.

V kategorii hip hop & r'n'b potvrdila roli favorita žánrových cen skupina Prago Union, která za sebou nechala další nominované rappery Bonuse a Jamese Cola a PSH. Prago Union, jejichž lídrem je rapper Kato, získali ocenění za album Dezorient express. Například hudebník a moderátor Petr Fiala ji už před časem označil za „nejlepší desku, co tady kdo udělal za posledních pět let“. Album Dezorient express uspělo i v anketě redaktorů hudebního portálu Musicserver.cz, kde se stalo druhou nejlepší deskou roku 2010 napříč žánry za vítězným albem Krajina Rovina slovenské zpěvačky Jany Kirschner.

Na rozdíl od rapu nastala v jiných kategoriích překvapení. Například na scéně folku a country se spíše čekal úspěch skupiny Jananas, která sklízela od kritiky pochvaly za svůj eponymní debut. Zvítězila ale skupina Traband s albem Domasa.

Žánroví Andělé patří také kapelám BezoBratři za album Bezobav (world music), Dva s deskou Hu (alternativní hudba), Malignant Tumour s deskou Earthshaker (hard & heavy) a projektům tria Najponk, Pivec, Hutchinson It's About Time (jazz & blues), Pub Animals se Safar-I (ska & reggae) a Kubátkos nahrávkou Vzduchoplavec (elektronická hudba).