Na projekty města kultury chybí finance

Plzeň – Loni v září Plzeň svými projekty zaujala evropské komisaře více než Ostrava, a v roce 2015 tak bude Evropským hlavním městem kultury. Zdá se ale, že nemá dostatek financí na to, aby dostála slibům, ke kterým se jako držitel tohoto titulu zavázala. Přestože je podle slov radních projekt města kultury pro západočeskou metropoli prioritou, je už teď jasné, že všechno se nezvládne. Sliby bývalého vedení města byly zřejmě přehnané.

Plzeň u Evropské komise bodovala s dokumentem, který zahrnuje 99 projektů z nejrůznějších oborů. Mezi klíčové projekty patří revitalizace pivovaru Světovar, kde vznikne „kulturní fabrika“ – multižánrové centrum pro kulturní aktivity, a Muzeum designu a životního stylu. V plánu je také výstavba nové budovy Západočeské galerie, výstavba nové divadelní budovy, postupná revitalizace nábřeží čtyř plzeňských řek včetně volnočasového areálu Štruncovy sady.

„Celkový objem té přihlášky je zhruba 2,7 miliard korun,“ doplnil k rozpočtu projektů náměstek plzeňského primátora pro oblast ekonomickou Martin Zrzavecký (ČSSD). Stát ale přispěje jen na kulturní akce a z evropských dotačních fondů může Plzeň získat zhruba 300 milionů. Zbytek musí sehnat město.

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Naši přechůdci schválili, co neviděli, tvrdí radní

Nové vedení radnice se nestačí divit, k čemu se jejich předchůdci zavázali. „Zastupitelé města schvalovali přihlášku, kterou vlastně neviděli,“ tvrdí náměstkyně primátora pro kulturu a cestovní ruch Eva Herinková (ČSSD). „Původní finanční rozsah byl velmi ambiciózní. V současné době pracujeme na tom, abychom ten rozsah zinventarizovali,“ doplnil primátor Plzně Martin Baxa (ODS).

Podle náměstka Zrzaveckého ale šance na to, že by město vyplnilo včas, co plánovalo, není příliš velká. S velkou pravděpodobností se nestihne realizovat monstrózní stavba nové Západočeské galerie, kterou Plzeň ve své přihlášce uváděla jako jednu z nejzásadnějších akcí. Teď si ji ale jako horký brambor přehazuje s krajem.

Ping-pong mezi městem a krajem

Předpokládané náklady na vybudování galerie jsou 850 milionů korun. „Západočeská galerie je rovněž součástí přihlášky, ovšem je to akce krajská,“ upozorňuje náměstkyně Eva Herinková. Kraj s celou finanční zodpovědností ovšem nepočítá. „Galerie bude stát ve chvíli, kdy se k ní přihlásí nejen Plzeňský kraj, ale i město a stát,“ říká náměstek hejtmana Plzeňského kraje Ivo Grüner (ČSSD).

Rozhodnuto není ani v případě dalších velkých staveb – nového divadla nebo přeměny bývalých kasáren na multikulturní centrum. S tím zatím nepočítá investiční plán ani rozpočet města.