Oscar neztratil řeč

Los Angeles - Letošní Oscary ovládlo historické drama Králova řeč režiséra Toma Hoopera. Získalo čtyři ceny americké filmové akademie, včetně ocenění za nejlepší film a nejlepší režii. Stejný počet cen, ale jen v méně významných „technických“ kategoriích, obdrželo i sci-fi Počátek. Nejlepším hercem v hlavní roli se stal Colin Firth, nejlepší herečkou Natalie Portmanová. Americká filmová akademie, která má zhruba 6 000 členů, letos Oscary v losangeleském Kodak Theatre udělovala po třiaosmdesáté. Celkem se rozdaly ceny ve 24 kategoriích.

Colin Firth získal Oscara pro nejlepšího herce podle očekávání za ztvárnění role koktavého krále v historickém dramatu Králova řeč. Za režii stejného snímku si ocenění odnesl i Hooper.

Nejlepší herečkou v hlavní roli se stala Natalie Portmanová, která zaujala akademiky výkonem ve filmu Černá labuť. Počátek s Leonardem DiCapriem bodoval celkem čtyřikrát, a to v kategoriích kamera, zvuk, zvukové efekty a vizuální efekty. Oscara pro nejlepší neanglicky mluvený film získalo dánské drama In a Better World (Lepší svět) režisérky Susanne Bierové.

Události, komentáře o Oscarech (zdroj: ČT24)

Největší konkurent Královy řeči, snímek o zakladateli sociální sítě Facebook Marku Zuckerbergovi nazvaný The Social Network, dostal tři Oscary. Úspěch slavil v kategoriích scénář podle předlohy, hudba a střih. Naopak navzdory deseti nominacím vyšel zcela naprázdno americký western Opravdová kuráž bratrů Ethana a Joela Coenových; bez jediné ceny skončilo i životopisné drama 127 hodin o horolezci, kterému padající balvan v úzké skalní rozsedlině uvěznil ruku. Stejný osud potkal i herecké představitele komediálního dramatu o rodičovských starostech lesbického páru Děcka jsou v pohodě.

Cenu v kategorii herec ve vedlejší roli si převzal z rukou herečky Reese Witherspoonové Christian Bale. Akademici ocenili jeho ztvárnění boxera s problémy s drogami v sociálním dramatu Fighter. Sedmatřicetiletému Baleovi se tak podařilo úspěšně proměnit hned první oscarovou nominaci. Na pódiu se objevila i čtyřiadevadesátiletá herecká legenda Kirk Douglas. Jeho úkolem bylo předat pozlacenou sošku v kategorii herečka ve vedlejší roli. Tou se ode dneška může chlubit Melissa Leová, která zaujala v roli sobecké matky hlavního hrdiny boxerského snímku Fighter.

Hugh Jackman a Nicole Kidmanová, dvojice známá hlavními rolemi ve výpravném dramatu Austrálie, předali ceny v kategorii nejlepší hudba. Vítězem se stali Trent Reznor, frontman kapely Nine Inch Nails, a Atticus Ross, jejichž muzika zazněla ve snímku The Social Network. Oscary vítězům rozdali mimo jiné i populární herci Sandra Bullocková, Jeff Bridges, Halle Berryová, Cate Blanchettová, Scarlett Johanssonová nebo moderátorka Oprah Winfreyová.

O pobavení diváků přítomných v sále i u televizních obrazovek se snažili mladí moderátoři Anne Hathawayová a James Franco. Hathawayová v průběhu večera zazpívala i jednu píseň a Franco se dokonce objevil s bílou parukou a v růžových šatech v převleku za Marilyn Monroeovou. K větší atraktivitě a rychlému spádu show trvající tři a půl hodiny přispělo i časové omezení pro děkovné projevy vítězů, kteří měli po převzetí ceny na svou řeč jen 45 vteřin. Poděkování se proto někdy změnilo v drmolení jmen, aby noví držitelé Oscara stihli co nejrychleji vyjmenovat co nejvíce spolupracovníků.