Picasso, Hirst a Munch na olympiádě

Londýn – Velké výstavy Pabla Picassa, Damiena Hirsta a Edvarda Muncha budou dominovat programu známé britské galerie Tate v roce 2012, kdy Londýn hostí olympijské hry. Svou performanci v rámci kulturní olympiády, kterou Británie hry provází, předvede berlínský umělec Tino Sehgal. Kontroverzní Damien Hirst je nejznámějším současným britským umělcem. Výstava v létě 2012 v londýnské Tate Modern pro něj bude první retrospektivou v rodné zemi.

Výstava bude zahrnovat řadu Hirstových známých objektů, například dílo nazvané The Physical Impossibility of Death in the Mind of Someone Living (Fyzická nemožnost smrti v mysli někoho naživu), tedy žraloka naloženého do formaldehydu, který vyvolal poprask před 20 lety. Rovněž v Tate Modern bude výstava Edvarda Muncha, která podle vedení galerie přinese „radikální přehodnocení“ díla tohoto norského malíře a zdůrazní, jaký vliv na něj měla fotografie a film.

Tate Modern je v budově bývalé elektrárny. V ohromné hale, kde dříve bývala turbína, galerie pravidelně dlouhodobě vystavuje velké objekty současných umělců. Tentokrát dá příležitost berlínskému umělci Tino Sehgalovi, který je znám tím, že často dělá „sochy“ z živých lidí. Například v newyorském Guggenheimově muzeu realizoval performanci Polibek, při níž se dva lidé líbali ve variaci na známou sochu Augusta Rodina.

Sehgalova performance bude součástí uměleckého festivalu, který pořadatelé londýnské olympiády pořádají u příležitosti her. V jeho rámci galerie Tate také připravila projekt animovaného filmu, na němž se budou podílet děti z celé země.

V olympijském roce předvede Tate i Picassa

Galerie Tate Britain, která je také v Londýně, v první polovině příštího roku uspořádá výstavu, jež bude zkoumat vliv Pabla Picassa na britské umělce. Picassovy obrazy a sochy budou vystaveny společně s díly britských umělců jako Henry Moore, Ben Nicholson, Francis Bacon a David Hockney. Na podzim 2012 bude v Tate Britain rozsáhlá výstava věnovaná malířskému proudu prerafaelitů.

Odbočka Tate v Liverpoolu bude příští rok porovnávat díla J. M. W. Turnera, Clauda Moneta a současného amerického výtvarníka Cy Twomblyho. Další odbočka Tate v St. Ives v Cornwallu na západě Anglie připraví retrospektivu dalšího amerického umělce Alexe Katze u příležitosti jeho 85. narozenin.

Do čtyř galerií, které tvoří Tate, přišlo loni 7,5 milionu návštěvníků. Tate je tak třetí nejnavštěvovanější galerií na světě.