Mezinárodní Man Bookerova cena pro Philipa Rotha

Sydney - Mezinárodní Man Bookerovu cenu, mezinárodní obdobu známého britského literárního ocenění, získal americký spisovatel Philip Roth. "Knihy Philipa Rotha více než padesát let povzbuzovaly, provokovaly a bavily ohromné a stále rostoucí množství čtenářů," prohlásil předseda panelu porotců Rick Gekoski. Mezinárodní Man Booker se uděluje za celé dílo a za příspěvek světové literatuře, ne za jednu knihu jako britské ocenění, a to každé dva roky.

„Jeho kariéra je pozoruhodná v tom, že začíná na tak vysoké úrovni, a stále se zlepšuje. V 50 nebo 60 letech, kdy je většina romanopisců v krizi, napsal řadu románů té nejvyšší, trvalé kvality,“ uvedl ještě na Rothovu adresu porotce Rick Gekoski.

Roth ve videonahrávce, která byla přehrána při oznamování ceny v budově opery v Sydney, vzkázal, že je cenou poctěn. "To, že se mé knihy čtou v zahraničí, je jednou z mimořádných radostí, které jako spisovatel mám, přes všechen zármutek z překladu, který to s sebou nese," přiznal. Cenu si převezme 28. června na slavnostní večeři v Londýně.

Letos bylo na mezinárodní Man Bookerovu cenu navrženo 13 autorů, včetně tří Američanů nebo tří Britů. Poprvé na seznamu nominovaných figurovali také čínští autoři: spisovatelka Wang An-i a literát Su Tchung. Mezi nominovanými byl také britský autor špionážních románů John le Carré, který ale nominaci odmítl.

Roth je čtvrtým držitelem této ceny. První dostal v roce 2005 Albánec Ismail Kadare, druhou nigerijský spisovatel Chinua Achebe (2007). Třetí oceněnou se před dvěma lety stala kanadská povídkářka Alice Munroová.

Man Bookerova mezinárodní cena se uděluje Cenu může dostat žijící autor, který píše anglicky nebo jehož knihy jsou běžně dostupné v anglickém překladu. Uděluje se každé dva roky od roku 2004 a její držitel dostává 60.000 liber (1,67 milionu korun). Britský Man Booker má mnohem delší tradici - získat ho od roku 1969 mohou anglicky píšící autoři zemí britského Společenství a Irska.

PHILIP ROTH se narodil 19. března 1933, do americké literatury vstoupil v roce 1959 povídkovou sbírkou Goodbye Columbus. Dvakrát získal Národní knižní cenu i Cenu amerických knižních kritiků a řadu dalších ocenění. V roce 1998 svoji sbírku obohatil i o prestižní Pulitzerovu cenu za román Americká idyla. Řadu literárních ocenění získal i v zahraničí, zejména v Británii a ve Francii. Čeští čtenáři znají z období jeho vstupu do literárního světa novelu Sbohem, město C. (česky 1966). Mezi přední americké autory se Roth zařadil románem Portnoyův komplex (česky 1992), v němž humorně až komicky vylíčil dospívání židovského chlapce v rodině pojišťovacího agenta.

Po více než dvou desítkách dalších románů, z nichž zatím pouze některé vyšly česky (Ať se děje, co se děje, 1968; Elév, 1985; Pražské orgie, 1990; Hodina anatomie, 1991; Milostné rozmluvy, 1993; Odkaz, 1995; Operace Shylock, 1999), dospěl prostřednictvím svého alter ega, spisovatele Nathana Zuckermana, ke zkoumání spíše tragických rozměrů života.

Po dlouhé a úspěšné spisovatelské kariéře se to může zdát neuvěřitelné, ale v románech, které píše od druhé poloviny devadesátých let – Sabbathovo divadlo (č. 2008), Americká idyla (č. 2005), Vzala jsem si komunistu (č. 2010), Lidská skvrna (č. 2005), Umírající zvíře (č. 2007), Duch odchází (č. 2008), Jako každý člověk (č. 2009), Druhý život (č. 2010), Pokoření (č. 2011) – dosahuje osmasedmdesátiletý Roth absolutního tvůrčího vrcholu. A protože každý rok vydává nový román, mají se jeho příznivci na co těšit.

Philip Roth
Zdroj: ČTK/AP/Richard Drew / File