Festival Prague Proms přivítá i Evropský svátek hudby

Praha - Koncert Fantastická noc v provedení Českého národního symfonického orchestru (ČNSO) pod vedením Libora Peška dnes ve Smetanově síni Obecního domu v Praze zahájí 7. ročník festivalu Prague Proms. V programu zazní dvě skladby Héctora Berlioze - Fantastická symfonie a méně hrané melodrama Lelio, s hostujícím Janem Třískou, který premiérově přednese text této Berliozovy výzvy milované ženě.

Jako sólisté zazpívají tenorista Riccardo Botta a barytonista Gianfranco Montresor. Vystoupí Kühnův smíšený sbor se sbormistrem Markem Vorlíčkem.

„Na zahajovací večer se velmi těším, protože je sestaven z programu, který diriguji celý život. Mám pocit, že po několika letech, kdy jsem se k němu nedostal, je nejvyšší čas. Těším se i na vystoupení Jana Třísky. Fantastická symfonie je vlastně první veliká programní skladba. Je to vstup do romantismu, dokonce i v instrumentaci, zvuku a hlavně v náladě. Říká se, že Berlioze ke kompozici přivedla zklamaná láska k jedné herečce, kterou sice dobyl, ale vzápětí poznal stinné stránky její povahy. Traduje se také, že by měla vyznívat jakoby v opiovém snu, kdy po vystřízlivění přichází Lelio. Je to vlastně ego Berlioze. Text je dost nezávislý na hudbě a Jan Tříska mu odvážně dal novou tvář. Podle mého názoru jeho úprava tomu prospěla, byla to mnohomluvná skladba z roku 1830. Musím prozradit, že všichni, co jsme ho již slyšeli jsme byli nadšeni,“ přiblížil dílo dirigent Libor Pešek v rozhovoru pro Studio 24.

Dívka, které Hector Berlioz obě skladby věnoval, irská herečka Harriet Smithsonová, byla dílem tak okouzlena, že svolila k sňatku. Za několik let se však pár rozvedl.

Prague Proms, který se koná do 23. července, přivítá mimo jiné v roli dirigenta slavného italského autora filmové hudby Ennia Morriconeho nebo dirigenta Ignata Solženicyna, syna proslulého ruského spisovatele Alexandra Solženicyna. Festival zakončí 23. července gospelový koncert Gospel Showcase.

Evropský den hudby

Svátek hudby byl vyhlášen ministrem kultury Francouzské republiky Jacque Langem v roce 1982. Byl pojat jako hudební happening, jehož hlavní scénou jsou městské ulice, náměstí, parky, zahrady a další veřejnosti volně přístupné prostory. Z tohoto důvodu byl pro svátek muzikantů také vybrán první letní den 21. červen, den slunovratu, kdy je již teplé počasí, a tak i vhodné podmínky pro konání koncertů pod širým nebem.

Svátek hudby se poprvé začal rozvíjet na evropské úrovni u příležitosti Evropského roku hudby 1985. Svátkem hudby Praha poprvé rozezněla 21. června 1990 a přidalo se několik dalších českých a slovenských měst. Mezinárodní televizní přenos ze slavnostního koncertu na historickém  Karlově mostě tehdy moderoval Milan Kňažko.

Ačkoli Ministerstvo kultury ČSR ani jiný pořadatel nevěnoval Svátku hudby dále pozornost, přesto tento jediný ročník podnítil každoroční pořádání koncertů pod širým nebem a hudebních setkání, kterými několik českých a moravských měst zahajovalo letní kulturní sezonu dne 21. června.

Vydáno pod