Kolik bylo popraveno českých pánů?

Praha – Umělecká skupina Ztohoven je znovu na scéně. V pondělí, den před výročím popravy 27 českých pánů, přidali její členové na pražské Staroměstské náměstí, kde se uctívá památka sťatých, osmadvacátý kříž. Chtějí tím vyvolat debatu nejen o historii, ale také o současnosti a poukázat na význam podobných památníků. Jednoho kříže navíc si totiž za tři dny skoro nikdo nevšiml. Podle skupiny Ztohoven 28. kříž k ostatním 27 patří. Má uctít památku Martina Fruweina z Podolí, který byl sťat posmrtně. Ještě před popravou ale spáchal sebevraždu. Podle umělců je tak historií neprávem opomíjen.

Instalací 28. kříže nechce umělecká Ztohoven dávat lidem odpovědi, ale naopak, vzbuzovat v nich otázky a vyvolat zájem o prostředí, ve kterém žijí. „Nám přišlo nespravedlivé, že bylo 28 odsouzených a je tady jen 27 křížů,“ vysvětluje člen skupiny Jan Taar. „Já si myslím, že umístění 28. kříže je naprosto opodstatněné, protože tzv. 27 pánů bylo ve skutečnosti opravdu 28,“ potvrzuje historička z Ústavu pro soudobé dějiny AV ČR Marie Koldinská.

Podle slov Jana Taara ze skupiny Ztohoven jsou elity a svobodný duch svým způsobem utlačované i v dnešní době, kdy sice nedochází k popravám, ale jsou jiné nástroje omezování. Radnice i policie zůstávají k akci umělecké skupiny zatím netečné, kříž tak na místě dál zůstává.

Reportáž Pavly Sedliské (zdroj: ČT24)