Luganskij zahraje skladby, které Chopin a Listz napsali pro něj

Praha – Za následovníka velkých ruských klavíristů označila Nikolaje Luganského jeho učitelka, sama uznávaná klavíristka Tatiana Nikolajeva. Poslechnout si ruského virtuose mají možnost dnes večer posluchači na festivalu Dvořákova Praha ve Dvořákově síni Rudolfina.

„Měl jsem možnost už od velmi mladého věku být v kontaktu s touto geniální ženou. Téměř jsme se spřátelili, i když mně bylo třináct a jí pětašedesát. Měl jsem hlad po hudbě, touhu ji poslouchat a vstřebávat ji, a Tatianu Nikolajevu to nikdy neunavovalo,“ vzpomíná na svou učitelku Luganskij.

Dnes sám pravidelně vystupuje ve významných koncertních síních a spolupracuje s nejlepšími světovými orchestry. Kritici na něm oceňují především jeho všestrannost. „Zatímco Mozarta a Schumanna hraje nesmírně vytříbeně a s citem, u Rachmaninova a Prokofjeva fascinuje zejména jeho dechberoucí virtuozita,“ píše se o něm na stránce Dvořákovy Prahy.

Na recitálu v Rudolfinu představí skladby Fryderyka Chopina a Ference Liszta, jeho repertoár je ale samozřejmě mnohem bohatší. „Jako každý, kdo hraje hudbu z různých epoch, tak musím říci, že každé toto období mi vyhovuje. Když hraji, mám pocit, jako by ta hudba byla napsána pro mě,“ říká.

Mezi jeho nadcházejícími angažmá jsou recitály v Théâtre des Champs-Elysées v Paříži a londýnském Southbank Centre, turné po Evropě (s Philharmonia Orchestra a Ashkenazym), Severní Americe (s Petrohradskou filharmonií a Těmirkanovem) a Asii. V létě jej také čeká návrat na BBC Proms, kde vystoupí s Ruským národním orchestrem. Ke konci roku se pak chystá vydat album s komorní hudbou, na kterém spolu s Luganským spolupracoval jeho dlouholetý partner v komorní hře, houslista Vadim Repin.

Rozhovor s Nikolajem Luganským (zdroj: ČT24)