Ostrava zaostří na oko kamery

Ostrava - Projekce stovky snímků, celovečerních i krátkometrážních, čekají až do 2. října návštěvníky filmového festivalu Ostrava Kamera Oko, který dnes začal v Ostravě. Většina filmů se bude promítat v premiéře či předpremiéře. Festival je výjimečný tím, že se zaměřuje na kameramanskou tvorbu. Kromě několika kin se bude promítat také třeba v originálním prostředí Dolu Hlubina.

Právě v této národní kulturní památce festival zahájila projekce nejnovějšího filmu amerického režiséra Martina Scorseseho Impérium - Mafie v Atlantic City. Jde o pilotní díl seriálu z období prohibice v Americe 20. let minulého století, v němž hlavní roli hraje Steve Buscemi. „Hrát se bude celý týden ve všech ostravských jednosálových kinech, tedy v Artu, Luně, Minikině a Vesmíru. Festivalový program bude ale i jinde, například v klubu Atlantik. V pátek večer je připravena filmová procházka na Hlavní třídě v Porubě,“ řekla programová ředitelka festivalu Anna Kopecká. Účastníci filmové procházky uvidí projekce na fasády domů.

Z programu ředitelka Kopecká upozornila na nedělní projekci klasického westernu Sergia Leoneho Tenkrát na Západě v industriálním prostředí Dolu Hlubina nebo francouzský film Nevěstinec, který se bude hrát ve středu 28. září v kině Art. „V pátek 30. září se budou v Artu promítat snímky ze sekce Imago. Zejména bych upozornila na projekci filmu Město stínů, což je kanadský snímek, který u nás jinak diváci nemohou vidět,“ řekla Kopecká.

Nevěstinec
Zdroj: ČT24/Ostrava Kamera Oko

V rámci festivalu se uskuteční dvě soutěže: mezinárodní soutěž o cenu za nejlepší kameru a národní krátkometrážní soutěž začínajících kameramanů. Řady projekcí se zúčastní autoři uváděných děl. V sobotu 24. září uvedou své filmy herečka Hana Lelitová-Prymusová (Zastihla mě noc Juraje Herze), německý kameraman Peter Zeitlinger (Jeskyně zapomenutých snů 3D) a český kameraman Alexander Šurkala (Habermanův mlýn). Rovněž v tento den mohou lidé besedovat od 17:00 v klubu Atlantik s kameramanem Miroslavem Ondříčkem.

Slavnostní zakončení bude v sobotu 1. října v divadelním sále Domu kultury města Ostravy. „Kromě oceněného krátkého filmu a předávání cen se bude promítat film Nejlepší úmysly režiséra Adriana Sitaru, který dostal cenu v Locarnu,“ řekla Kopecká.