Tonya Gravesová je single

Praha – První sólové album I'm The Only Me americké zpěvačky Tonyi Gravesové, známé především jako členka skupiny Monkey Business, vyšlo 30. září. V rádiích ho reprezentuje pilotní singl 39 Reasons, jako textařka Gravesová spolupracovala s kytaristou Support Lesbiens Hynkem Tomanem. Ten je autorem všech písní s výjimkou převzaté skladby Cry me a River z repertoáru Justina Timberlaka. Křest se uskuteční 21. listopadu na koncertu v pražském Jazz Docku.

„Všichni asi čekali, že to bude nějaký jazz nebo blues, tedy styly, které jsem dělala předtím. Ale je to pop. Já se za to nestydím, jsou to pro mě nové hudební prostory, i když Monkey Business jsou v podstatě popová kapela,“ řekla Gravesová. Dodala, že je se sebou spokojená, i když to neříká moc často.

„Plán udělat sólovou desku jsem měla již před jedenácti lety. Ale pak přišla intenzivní spolupráce s Monkey Business a nebyl čas. Nyní jsem na tom znovu začala pracovat a trvalo to asi devět měsíců. I když to možná zní hloupě, chtěla jsem udělat desku pro všechny obyčejné posluchače, pro lidi, které znám z Hrabalových knížek,“ uvedla obdivovatelka atmosféry děl Bohumila Hrabala, která si dokonce zahrála ve filmu Obsluhoval jsem anglického krále, natočeném podle jedné z jeho knih.

Tonya Graves (zdroj: ČT24)

Gravesová, která má na albu i duet s frontmanem kapely Support Lesbiens Kryštofem Michalem, rezolutně popírá úvahy, že by její první sólová deska mohla naznačovat konec její kariéry v Monkey Business. „Od začátku jasně říkám, že i když dělám sólovou desku, neznamená to, že odcházím z Monkey Business. Když loni Matěj Ruppert a Roman Holý dělali desku projektu Neruda, také se nikdo neptal, zda to znamená jejich odchod. Já zvládám více věcí,“ prohlásila zpěvačka.

Albu I'm The Only Me chce Gravesová v příštím roce věnovat turné, na festivalech plánuje vystupovat s Monkey Business i se svým sólovým projektem s nově sestavenou kapelou. „S tím jsou trochu potíže. V Čechách nemůže člověk hodit kamenem, aby netrefil muzikanta, ale ti dobří většinou nemají čas,“ podotkla.

  • Z videoklipu k písni 39 Reasons zdroj: ČT24
  • Z videoklipu k písni 39 Reasons zdroj: ČT24

Album I'm The Only Me nezní ani jako Support Lesbiens ani jako Monkey Business. „Tak jsem to přesně chtěla. To jsou dobré kapely, ale nemělo by cenu dělat sólovou desku znějící jako jedna z těch dvou kapel. Jestli to zní víc americky, nebo česky, nedovedu posoudit. Jsem tady již šestnáct let a cítím se tu víc doma než v Americe. Já doufám, že tahle popová deska nemá hranice, že je to hudba bez bariér a bude se líbit všem,“ vyprovodila album přáním Tonya Gravesová.

Tonya Gravesová pochází z pěti dětí. Od roku 1995 žije v Česku. Pracovala jako asistentka v International School of Prague, zpívat začala s Blues Bandem Luboše Andršta. Ke kapele Monkey Business se připojila po vydání jejich prvního alba Why Be In When You Could Be Out v roce 2000. Jednačtyřicetiletá Gravesová má dvě děti s hudebním publicistou Markem Gregorem.

Rodačka z Peekskill ve státě New York vedle funkových Monkey Business zpívala s bigbandovým New Orchestra of Dreams Štěpána Smetáčka, Blues Bandem Luboše Andršta nebo tanečními Liquid Harmony. Objevila se i v projektu Kašpárek v rohlíku.