Sherlock Holmes jde s dobou

Praha – Současný Sherlock žije ve světě, kde jsou všechny informace přístupné během několika vteřin v telefonu s internetem. Neustále esemeskuje, má vlastní webovou stránku a místo neodmyslitelné lulky používá nikotinové náplasti. Sherlock Holmes pro 21. století s Benedictem Cumerbatchem (Sherlock) a Martinem Freemenem (Watson) vznikl v produkci BBC. Česká televize odvysílá od soboty 9. dubna zatím tři snímky z této série, která se setkala s ohlasem diváků i kritiky: Studie v růžové, Slepý bankéř a Velká hra.

Geniální detektiv Holmes, mistr dedukce v tvídovém saku a kostkované lovecké čepici se spolu se svým věrným přítelem doktorem Johnem Watsonem stal pevnou součástí západního kulturního dědictví. Tak pevnou, že první zprávy o připravované aktualizaci jeho příběhů byly považovány bezmála za svatokrádež.

Snímky v produkci BBC sice volně čerpají z klasických příběhů Sira Artura Conana Doyla, dobrodružství slavného detektiva ale tvůrci přenesli do 21. století. Novodobý Sherlock se živí jako detektivní poradce, na něhož se policie obrací vždy, když je s rozumem v koncích, což je prakticky neustále. Jeho základním životním pocitem je nuda, ze které ho dokáže vysvobodit jen co možná nejspletitější záhada.

Obavy strážců holmesovské tradice ze znesvěcení odkazu velkého detektiva se ukázaly jako liché. Tři samostatné devadesátiminutové filmy se na ostrovech staly diváckým hitem a superlativy nešetřila ani kritika, podle níž tvůrci projektu, Steven Moffat a Mark Gatiss, napsali dokonale promyšlenou poctu oblíbenému spisovateli.

Sherlocka v tomto novátorsky pojatém cyklu hraje mladý britský herec Benedict Cumberbatch (Čtyřicítka na krku, Čtyři lvi). Jako doktor Watson mu sekunduje Martin Freeman (Kancl, Stopařův průvodce po galaxii). Detektiva inspektora Lestrada hraje Rupert Graves (Maurice, Všichni moji blízcí, Sága rodu Forsythů). V českém znění uslyšíte Vojtěcha Dyka, Davida Švehlíka a Filipa Blažka.

Povzbuzena úspěchem doplní BBC sérii o další tři snímky. V premiéře by měly být ve Velké Británii uvedeny na podzim.

Studie v růžové (9. 4.): Londýn děsí série záhadných sebevražd, zatímco doktor Watson hledá nového spolubydlícího. Film volně vychází z Doylova klasického příběhu Studie v šarlatové.

Slepý bankéř (16. 4.): Návštěva banky přivádí Sherlocka na stopu nepolapitelného zabijáka, který za sebou zanechává tajemné šifrované vzkazy. Film čerpá motivy z Doylových klasických příběhů Údolí strachu a Tančící figuríny.

Velká hra (23. 4.): Nevyzpytatelný šílenec vyhrožuje pumovými atentáty, pokud Sherlock nepřistoupí na jeho smrtící hru. Film kombinuje motivy z Doylových klasických příběhů Bruce-Partingtonovy dokumenty, Pět pomerančových jadérek a Poslední případ.

Snímky mohou diváci sledovat od 21:20 na ČT1, na ČT HD budou vysílány ve vysokém rozlišení.

Benedict Cumberbatch v sérii BBC Sherlock
Zdroj: ČT24/ČT